Această băutură atât de populară datează din Roma antică, când vinul era încălzit și amestecat cu curmale și condimente precum ardeiul, frunzele de dafin și șofranul.

Vinul fiert se face din vin roșu

Vinul fiert se face de obicei din vin roșu, în care se presară condimente precum anason stelat, batoane de scorțișoară și cuișoare, și este îndulcit cu sirop de arțar sau cu miere. Uneori se adaugă câteva felii de portocală pentru o aromă mai fructată.

Chiar și în afara sezonului sărbătorilor de iarnă, vinul fiert poate fi o modalitate fantastică de a da o nouă viață sticlelor de vin pe jumătate terminate, potrivit Thetakeout.

Penreu a face vin fiert nu trebuie să aveți un vin scump, deoarece îi veți modifica aroma. Cheia este să alegeți vinuri cu taninuri scăzute, altfel devin amare când sunt încălzite.

Aceste vinuri roșii sunt potrivite

Vinurile roșii seci și demi-seci, cu corp ușor până la mediu, fructate, cum ar fi Pinot Noir, Barbera sau Gamay sunt perfecte pentru vinul fiert. Cu note fructate (cireșe și fructe de pădure) împreună cu nuanțele florale și taninurile scăzute, Gamay vibrant și suculent se potrivește perfect pentru fierbere.

vin, vin roșu, vinuri
SURSA FOTO: Dreamstime

Merlot, Tempranillo și Grenache sunt la fel de bune. Aceste vinuri explodează cu note fructate, cu straturi adăugate de tonuri complexe, bogate, pământești, savuroase, care pot contribui la profunzimea vinului fiert.

Notele calde de piper și vanilie din Tempranillo și Grenache, bine echilibrate, aduc mai multă savoare, în timp ce aroma de ciocolată și frunze de dafin din Merlot merg de minune cu condimentele adăugate vinului fiert.

Când faceți vin fiert, lăsați-l să fiarbă la fpc mic, pentru a preveni evaporarea alcoolului și creșterea amărăciunii, mai ales la vinurile cu mai mult tanin.

Puteți fierbe și vin alb

Pe lângă vinul roșu, puteți face vin fiert folosind și soiuri de vin alb. De fapt, vinul alb este ideal pentru a fi fiert deoarece are mai puțini tanin sau, în unele cazuri, deloc.

Nu veți greși niciodată în alegerea unui vin alb, dar feriți-vă de vinurile spumante, pentru că e păcat ca acele bule încântătoare să se risipească în timpul fierberii.

De asemenea, ar fi bine să evitați un Chardonnay. Vinurile albe fructate și crocante, precum Pinot Grigio și Chenin Blanc, sunt cele mai bune.

Nu există o formulă magică pentru a face vin fiert, iar alegerea condimentelor și fructelor variază în funcție de gusturi, fie că este vorba de scorțișoară, nucșoară sau cardamom, până la adăugarea cireșelor, perelor sau feliilor de mere. Important este să nu faceți exces pentru a nu transforma radical gustul vinului fiert!

Vinul fiert calmează tusea și durerea din gât, eliberează tractul respirator și ajută la rezolvarea problemei congestiei nazale și a urechilor înfundate. De asemenea, vinul fiert reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare, reduce riscul de osteoporoză, încetinește îmbătrânirea, stimulează creierul și detoxifiază organismul.