Ce vor face băncile cu banii dacă BNR le reduce rezervele minime: întâi titluri de stat, mai târziu credite

Resursele financiare la dispoziţia băncilor în urma unei reduceri a nivelului rezervelor minime obligatorii (RMO) se vor duce mai întâi în titluri de stat, apoi încet-încet spre creditare, apreciază reprezentanţii băncilor comerciale.

"Cred că se va porni o nouă etapă de reducere a dobânzilor atât la active cât şi la pasive. Banii se vor duce în primele zile în titluri de stat, apoi încet-încet în creditare. Nu este lucrul pe care ni-l dorim cu ardoare, să punem bani în titluri de stat, altfel nu mai suntem bănci comerciale, ci bănci de investiţii. Titlurile de stat sunt o supapă şi o necesitate", a declarat vineri, la o conferinţă pe teme financiar-bancare, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea.

La rândul său, preşedintele executiv al Alpha Bank, Sergiu Oprescu, a declarat că excesul de lichiditate din reducerea RMO trebuie plasat rapid şi pe ansamblu ar duce la o creştere a expunerii sectorului bancar pe titluri de stat şi presupune şi o scădere a randamentelor la titluri de stat.

Al doilea efect al reducerii RMO ar fi crearea unei rezerve de profitabilitate pentru sectorul bancar, prin acordarea de credite, a spus Oprescu. El a arătat că reducerea RMO pe lei ar pune presiune suplimentară pe reducerea dobânzilor la depozite, iar ulterior la o tendinţă de scădere a dobânzilor la credite, pe fondul excesului de lichiditate care trebuie plasat.