Franța dorește un parteneriat economic echilibrat cu China
În timpul vizitei președintelui chinez Xi Jinping la Paris, ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, a subliniat necesitatea unui „parteneriat economic echilibrat și solid” între Franța și China. Această declarație vine în contextul în care relațiile comerciale bilaterale au înregistrat un excedent de 46 de miliarde de euro pentru China, o situație care a generat preocupări în rândul oficialilor francezi și europeni.
În cadrul întâlnirii care a avut loc la Paris, tensiunile comerciale au fost aduse în discuție, cu referire la acuzațiile Bruxelles-ului că Beijingul distorsionează concurența prin supraproducție sau ajutoare de stat și amenință cu sancțiuni, cum ar fi taxele vamale.
De asemenea, oficialii francezi au exprimat nemulțumirea față de concurența făcută de produsele chineze, într-un context în care liberalizarea schimburilor comerciale nu mai favorizează întotdeauna economiile occidentale.
Ministrul Bruno Le Maire a subliniat necesitatea unui parteneriat economic echilibrat pentru a atenua deficitul comercial al Franței în relațiile cu China. Cu toate acestea, el a remarcat că această echilibrare este încă departe de a fi realizată, sugerând că excedentele comerciale ale Chinei în Est și deficitele comerciale în Vest nu contribuie la o relație echitabilă.
În acest sens, Le Maire a cerut aplicarea de către China a unor reguli similare cu cele impuse de Franța și de Uniunea Europeană în materie de producție, protecția mediului, norme sanitare și ajutoare de stat. El a pledat pentru un dialog deschis și constructiv, subliniind că discuțiile profunde sunt preferabile amenințărilor cu sancțiuni.
UE nu va ezita să ia decizii dure dacă este necesar
Diferențele comerciale dintre UE și China rămân numeroase, iar acest lucru ar putea duce la creșterea taxelor vamale. În ultimele luni, atât UE, cât și China, și-au intensificat investigațiile referitoare la subvențiile acordate unor sectoare industriale specifice.
De asemenea, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat reporterilor că UE „nu poate absorbi supraproducția masivă de bunuri industriale chinezești care îi inundă piața”.
„Europa nu va ezita să ia deciziile dure necesare pentru a-și proteja piața”, a spus ea tranșant.
Poziția mai fermă a UE în ceea ce privește comerțul cu China se potrivește cu abordarea Washingtonului. Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat China că Washingtonul nu va accepta ca noile industrii să fie „decimate” de importurile chinezești.