Majoritatea firmelor mici şi mijlocii au înregistrat reducerea vânzărilor din cauza crizei economice, pentru cele mai multe scăderea fiind cuprinsă între 21% şi 50%, potrivit unui sondaj realizat de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. În acest context, firmele solicită Guvernului deduceri fiscale pentru investiţii, pentru angajarea de şomeri sau tineri, pentru dezvoltarea de parcuri industriale, precum şi credite cu dobânzi subvenţionate. „Peste 90% d
Majoritatea firmelor mici şi mijlocii au înregistrat reducerea vânzărilor din cauza crizei economice, pentru cele mai multe scăderea fiind cuprinsă între 21% şi 50%, potrivit unui sondaj realizat de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. În acest context, firmele solicită Guvernului deduceri fiscale pentru investiţii, pentru angajarea de şomeri sau tineri, pentru dezvoltarea de parcuri industriale, precum şi credite cu dobânzi subvenţionate.
„Peste 90% dintre firmele intervievate au răspuns că au avut vânzări mai mici în acest an. Dintre acestea 27% au spus că au avut afaceri diminuate cu până la 20%, 53% cu 21%-50%, iar 20% cu peste 50%. Este o problemă la nivel naţional având în vedere că 98% dintre firmele din România sunt IMM-uri”, a declarat azi într-o conferinţă de presă, Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).
Principalele obstacole din punct de vedere administrativ
Printre cele mai importante obstacole din punct de vedere administrativ, 63% dintre firme au indicat introducerea impozitului, inspecţiile şi controalele – 49% şi reglementările privind preţurile – 44%.
Alte probleme identificate de respondenţii la chestionar au fost fiscalitatea excesivă şi dobânzile mari, reclamate de 16% dintre firme, diminuarea şi scăderea comenzilor – 14%, birocraţia – 8% şi blocajul financiar – 5%.
„Sondajul a fost realizat la mijlocul lunii iunie, părerea mea este că dacă îl făceam în noiembrie, blocajul financiar va fi pe primul loc”, a precizat Şaramet.
Măsuri pentru a diminua impactul crizei
În ceea ce priveşte măsurile pe care firmele le-au luat pentru a scădea impactul crizei economice, cei mai mulţi, respectiv 36%, au operat scăderi ale cheltuielilor administrative, iar 19% au redus numărul angajaţilor, în timp ce 15%, respectiv 14%, şi-au diminuat activitatea şi bugetul de marketing şi publicitate. Doar 9% au redus veniturile angajaţilor.
Firmele solicită Guvernului deduceri fiscale pentru investiţii – 24% dintre intervievaţi, pentru angajarea de şomeri sau tineri – 17% şi pentru dezvoltarea de zone, de parcuri industriale – 11%, precum şi credite cu dobânzi subvenţionate – 21%.
„În stabilirea bugetului pe anul 2010 trebuie să ţinem cont de problemele legate de impozite şi taxe, de măsuri de susţinere a creşterii cererii. Trebuie să adoptăm o politică fiscală flexibilă care să se adapteze la noile cerinţe economice. Trebuie să stimulăm crearea de noi firme, creşterea cererii şi să stimulăm firmele din punct de vedere fiscal, prin introducerea neimpozitării profitului reinvestit pentru cei care investesc în tehnologie”, a declarat ministrul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ şi Mediul de Afaceri, Constantin Niţă, prezent la conferinţă.
El a răspuns la o întrebare legată de măsurile pe care Guvernul urmează să le ia pentru a diminua efectele crizei asupra IMM-urilor.
Potrivit sondajului, Guvernul ar trebui să susţină prin diverse programe majoritatea sectoarelor economice, respectiv industrie, construcţii, comerţ, turism, transporturi, servicii.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 600 de firme mici şi mijlocii, din care 110 au beneficiat de serviciile FNGCIMM.
SURSA: Mediafax