Ce vrea să facă Donald Trump
Fostul preşedinte american Donald Trump a promis sâmbătă că va reintroduce controversatul său decret privind migraţia care vizează ţările musulmane dacă va fi ales din nou, cu ocazia reuniunii Coaliţiei Republicane Evreieşti (RJC), transmite duminică AFP.
La începutul mandatului său, în 2017, Donald Trump a interzis intrarea în Statele Unite pentru cetăţenii din şapte ţări predominant musulmane (Iran, Libia, Somalia, Siria, Yemen, Irak şi Sudan).
Măsura a fost contestată rapid în instanţă şi a fost anulată de preşedintele Joe Biden în prima sa săptămână de mandat în 2021, dar a rămas populară printre susţinătorii lui Donald Trump.
„Vă amintiţi interdicţia de intrare? Într-o zi, voi reintroduce interdicţia noastră de intrare”, a spus Trump, jurând să îi ţină pe „teroriştii islamişti radicali” în afara Statelor Unite.
Întâlnirea RJC, un eveniment anual în care candidaţii conservatori pentru Biroul Oval caută în mod tradiţional sprijin financiar, este de o importanţă deosebită pentru comunitatea evreiască americană, care aşteaptă un sprijin vocal şi fără echivoc pentru Israel.
Cei opt candidaţi fruntaşi pentru nominalizarea republicană sunt programaţi să ia cuvântul în cursul acestui sfârşit de săptămână, iar cei care au făcut-o deja şi-au exprimat sprijinul pentru Israel. Inclusiv Donald Trump, care conduce în sondaje, şi cel mai apropiat rival al său, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis.
„Statele Unite sunt complet alături de Israel”, a spus Trump, cel mai aplaudat candidat la eveniment, vorbind despre o „bătălie între civilizaţie şi barbarie”.”Statele Unite sunt alături de israelieni în misiunea lor de a se asigura că Hamas este decimat şi că toate aceste atrocităţi sunt răzbunate”, a adăugat el, promiţând că vor apăra Israelul „cum nimeni nu a făcut-o vreodată”.
Ce spune Trump despre Hezbollah
În ultimele săptămâni, fostul preşedinte a stârnit controverse, afirmând că Hezbollah, oaia neagră a Israelului în Liban şi aliat al Hamas, este „foarte inteligent”.
Ceilalţi candidaţi republicani au exprimat, la rândul lor, un sprijin neclintit pentru Israel.
La întâlnirea RJC, Ron DeSantis a numit ofensiva Hamas „cel mai mortal atac asupra poporului evreu de la Holocaust”.
La începutul săptămânii, fostul guvernator al statului Carolina de Sud Nikki Haley, singura femeie aflată în cursă, a promis că va acţiona împotriva antisemitismului concentrându-se pe dezbaterile provocate în prezent de conflictul din campusurile universitare americane.”În calitate de preşedinte, voi modifica definiţia oficială federală a antisemitismului pentru a include negarea dreptului Israelului de a exista şi voi elimina şcolile de scutirea de taxe dacă nu luptă împotriva antisemitismului în toate formele sale, în conformitate cu legea federală”, a spus ea.
„Avem nevoie de chimioterapie culturală pentru a lupta împotriva acestui cancer”, a spus senatorul şi candidatul Tim Scott în timpul RJC, în timp ce DeSantis a promis că va anula vizele studenţilor care manifestă pentru Palestina.
Mike Johnson, noul Preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, şi-a anunţat sosirea la eveniment.”Participarea sa subliniază angajamentul său faţă de solidaritatea cu poporul Israel şi cu comunitatea evreiască americană”, au salutat organizatorii pe X.
Pe lângă discursuri, candidaţii republicani au participat la rugăciuni şi omagii aduse victimelor israeliene ale atacurilor Hamas.
Sprijinul pentru Israel este o problemă majoră pentru ambele partide politice din Statele Unite şi o problemă rară de politică externă, capabilă să facă o diferenţă la urne, datorită, în parte, numărului mare de alegători evrei.
Este, de asemenea, o problemă importantă şi în rândul alegătorilor creştini evanghelici, pentru care existenţa unui stat pentru evrei este o precondiţie esenţială pentru „a doua venire” sperată a lui Iisus Hristos.