Premierul Marcel Ciolacu a comentat cazul generalilor Florian Coldea și Dumitru Dumbravă. Șeful Executivului a punctat că afectează atât instituția din care aceștia au făcut parte, dar și credibilitatea statului român.
Marcel Ciolacu, despre cazul Coldea: Este un precedent în acest moment
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat joi seară că dosare precum cel în care sunt anchetați generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă afectează atât instituția din care aceștia au făcut parte, cât și credibilitatea statului român. Într-un interviu la Antena 3, Ciolacu a subliniat necesitatea reformării legislației care guvernează funcționarea serviciilor de informații, legislație considerată depășită și nerevizuită din 1992.
„Cazul Coldea este un precedent, în acest moment creat. Cine are de suferit? Are, în primul rând, instituţia din care a făcut parte. Cine mai are de suferit? Statul român şi credibilitatea statului român. În momentul în care românul se uită la televizor şi vede că oameni care au gestionat informaţii şi-au creat o încrengătură pentru a scoate bani şi a face acte de corupţie, în momentul ăla încrederea în statul român normal că scade” a declarat premierul.
Marcel Ciolacu a subliniat urgența unei discuții instituționale privind actualizarea legislației serviciilor de informații. Ciolacu a propus ca problema să fie ridicată în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pentru a evalua posibilele măsuri imediate și instituționale.
„Avem o legislaţie depăşită, pe care nimeni nu şi-a asumat-o până acum, să se intre în Parlament, în comisiile de specialitate, avem comisie pentru SIE şi comisie pentru SRI, de monitorizare a activităţii, nimeni nu a schimbat această legislaţie din anul 1992. E normal că este depăşită. Se pot lua măsuri imediate, instituţionale la fiecare instituţie în parte, pentru că semnează nişte acorduri şi nişte contracte de muncă, presupun, sau se va intra în comisiile de specialitate în Parlament, în comisiile de monitorizare.
Eu cred … din funcţia de prim-ministru o să ridic această discuţie în CSAT, împreună cu toţi directorii instituţiilor să vedem care este abordarea: grăbim modificarea legislativă, se pot lua măsuri în fiecare instituţie în parte şi face reguli foarte clare pentru toată lumea”, a mai afirmat Ciolacu.
Mandatele de director la SRI, SIE și SPP ar trebui limitate
Marcel Ciolacu a propus, de asemenea, limitarea numărului de mandate pentru directorii serviciilor de informații la două. Această măsură ar viza directorii SRI, SIE, SPP și alte servicii similare.
„Consider că mandatele pentru director la SRI, la SIE, la SPP sau la orice serviciu trebuie să fie limitate la două mandate”, a spus Ciolacu.
Anterior, în legătură cu cazul fostului prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, Marcel Ciolacu spunea că ar trebui impuse reguli „clare” ca atunci când părăseşti funcţia de ofiţer, să nu ai voie, o perioadă de timp, să faci consultanţă politică.
Amintim că, DNA a anunţat, pe 24 mai, că i-a pus sub acuzare pentru trafic de influenţă pe Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, şi pe generalul Dumitru Dumbravă, fost şef în SRI, aceştia fiind plasaţi sub control judiciar pe cauţiune, cu interdicţia de a părăsi teritoriul ţării.
DNA nu menţiona numele inculpaţilor, dar este vorba despre generalii Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă, iar a patra persoană pusă sub acuzare este Dan Tocaci, un apropiat al celor trei.
Dosarul a fost deschis în urma unui denunţ formulat de Cătălin Hideg.