Analiştii economici susţin că amânarea plăţilor programate pentru luna decembrie era previzibilă. Ei atrag atenţia că tot sectorul privat va trage ponoasele, dacă nu există voinţă politică pentru reforma statului.
Analistul Matei Păun atrage atenţia că efectele amânării acordului cu FMI se vor resimţi mai ales la nivelul sectorului privat. „În absenţa împrumutului de la FMI, statul va apela la surse de finanţare alternative. Problema principală nu este însă că vor creşte costurile cu unul-două puncte procentuale, ci că accesul la finanţare al statului, ale cărui nevoi se agravează acum, se va face în detrimentul sectorului privat”, avertizează Păun.
În privinţa declaraţiilor oficialilor FMI, ai reprezentanţilor Băncii Mondiale şi Comisiei Europene, Păun susţine „că aceştia au fost întotdeauna diplomaţi şi că politica internă a României nu este problema lor”.
României i s-a dat o lecţie „profitabilă” pe termen lung
Nicolae Chidesciuc, economistul-şef al ING, susţine că amânarea tranşei a treia „va crea probleme pe termen scurt, însă pe termen mediu şi lung va avea efecte pozitive pentru România deoarece va duce la accelerarea reformelor”.
Chidesciuc susţine că, prin discursurile de azi, reprezentanţii instituţiilor internaţionale au încercat „să nu dea un semnal negativ”. Economistul-şef al ING susţine că amânarea tranţei cu FMI era „de aşteptat”, de aceea este puţin probabil ca anunţul să creeze panică pe pieţele financiare.