Proteste violente au avut loc în România în urmă cu două weekenduri, pe fondul unei controversate noi legi a sănătăţii şi a demisiei unui subsecretar de stat popular. Protestele, cele mai grave din ultimul deceniu, au lăsat urme de distrugere prin centrul Bucureştiului, cu persoane rănite, staţii de autobuz distruse, magazine vandalizate şi maşini incendiate, scrie miercuri publicaţia Budapest Times.
Peste o mie de protestatari au demonstrat duminică în Piaţa Universităţii, jandarmeria replicând cu gaze lacrimogene şi peste 250 de arestări. Alte manifestaţii antiguvernamentale implicând circa 8.000 de persoane au fost organizate în oraşe importante din ţară. Noi proteste, de această dată paşnice, au fost organizate la Bucureşti şi luni, când lumea s-a adunat pe un frig puternic, purtând în mâini bannere cu mesaje precum ‘Foamea şi sărăcia au pus stăpânire pe România’.
Proiectul propus de lege a sănătăţii, care pleda pentru privatizarea unei părţi importante a serviciilor de sănătate, inclusiv a serviciilor naţionale de urgenţă, a fost retrasă de guvern la o zi de la declanşarea protestelor. Premierul Emil Boc a anunţat ulterior că un nou proiect de lege a sănătăţii va fi realizat în consultare cu reprezentanţi ai asociaţiilor pacienţilor, medicilor, ai sindicatelor şi societăţii civile.
Budapest Times aminteşte că disputa dintre preşedintele Traian Băsescu şi doctorul palestinian Raed Arafat într-o dezbatere televizată a fost scânteia care a declanşat protestele. Arafat, căruia îi este atribuită o bună parte reorganizării serviciilor de urgenţă ale ţării în anii ’90, şi-a dat demisia după ce a fost acuzat de şeful statului ca fiind ‘un stângist căruia nu îi plac privatizarea şi competiţia’.
Guvernul a încercat să răspundă protestelor, desemnând iniţial o echipă de trei oameni care să-l înlocuiască pe subsecretarul de stat, înainte de a renunţa la această iniţiativă şi a-l readuce pe Arafat înapoi în încercarea de a calma strada.
Pe de altă parte, publicaţia ungară notează că nu toţi participanţii la protestele din Bucureşti au avut acelaşi ţeluri, în contextul în care majoritatea pagubelor din urmă cu două weekenduri au fost provocate de un număr restrâns de suporteri extremişti ai unor echipe de fotbal. Un purtător de cuvânt al jandarmeriei a estimat pagubele lăsate în urmă de huligani la circa 35.000 de euro numai pentru proprietăţile poliţiei.
În context, Sorin Ioniţă, analist la Expert Forum, a declarat pentru BBC că incidentul cu doctorul Arafat nu a avut darul de a face altceva decât să ‘spargă o bulă de tensiuni sociale’ acumulate de la începutul crizei economice.