Potrivit unei analize făcute de compania de plăţi, cumpărătorii vor cheltui în medie 319.000 euro pe minut sau peste 5.000 de euro pe secundă, pe parcursul întregii zilei, iar momentul de vârf se estimează că va avea loc la ora prânzului, în intervalul cuprins între 13.00 şi 14.00.
Un al doilea moment de vârf este aşteptat în jurul orei 19.00, când cumpărătorii intră pe internet, după ce se întorc de la serviciu.
Visa Europe se aşteaptă să proceseze peste 6,6 milioane de tranzacţii în Europa, doar în această zi, sau 4.500 de tranzacţii pe minut, pe măsură ce tot mai mulţi consumatori apelează la internet pentru cumpărăturile de Crăciun.
‘Cumpărăturile pe internet fac parte acum, în mod firesc, din rutina de cumpărături de cadouri şi sunt un element-cheie în strategia de vânzări a comercianţilor în perioada Crăciunului. Combinaţia dintre ziua încasării salariilor şi timpul de livrare luat în calcul se estimează că va genera o zi record pentru cumpărăturile pe internet’, a declarat directorul comercial al Visa Europe, Steve Perry.
În ultimii doi ani, cea mai aglomerată zi pentru cumpărăturile pe internet a fost ziua de luni de la începutul lunii decembrie, care, în acest an, este în 29 noiembrie. În 2009, data de 30 noiembrie a fost cea mai aglomerată zi pentru comerţul electronic, iar în 2008 a fost pe 1 decembrie, potrivit analizei efectuate de Visa.
În magazinele situate pe arterele comerciale importante, ultima vineri sau sâmbătă de dinaintea Crăciunului sunt, de regulă, cele mai aglomerate zile de cumpărături, dar cum Crăciunul este într-o zi de sâmbătă anul acesta, Visa Europe estimează că cea mai plină zi va fi joi, 23 decembrie.
Visa îşi bazează estimările pe datele privind volumul tranzacţiilor de până acum şi pe comportamentul de plată în preajma Crăciunului din anii anteriori. 1 din 9 euro cheltuiţi în Europa este pe un card Visa, acesta fiind unul dintre cei mai de încredere indicatori ai tendinţelor privind comportamentul de plată al consumatorilor.
În Europa, există peste 400 de milioane carduri Visa de debit, credit şi business. La sfârşitul anului încheiat în iunie 2010, cardurile Visa au fost utilizate pentru plăţi şi retrageri de numerar evaluate la 1,4 mii de miliarde euro. 11,2% din cheltuielile din Europa au fost făcute cu un card Visa şi peste 70% din aceste tranzacţii au fost realizate pe carduri Visa de debit.
Visa Europe este deţinută şi condusă de cele 4.000 bănci membre din Europa, care a fost încorporată în iulie 2004. În octombrie 2007, Visa Europe a devenit independentă de noua corporaţie globală Visa Inc., cu o licenţă exclusivă, irevocabilă şi perpetuă în Europa.
Fiind o organizaţie europeană, este capabilă să răspundă rapid la cerinţele specifice pieţei bancare europene şi clienţilor – deţinători de carduri şi comercianţi, şi să împlinească obiectivul Comisiei Europene de a crea o adevărată piaţă internă de plăţi.
Visa are cea mai mare acceptare la nivel global şi Visa/Plus este una dintre cele mai mari reţele de ATM-uri din lume care furnizează numerar în monedele naţionale a peste 200 de ţări.
SURSA: Agerpres