Cea mai bogata femeie din Rusia, Yelena Baturina, are de ieri 219,8 milioane de dolari mai mult, adica 5,4 miliarde de ruble provenite din vanzare unui pachet de actiuni pe care il detinea la banca de stat Sberbank. Actiunile erau detinute de catre fondul inchis de investitii al sau, Continental. Baturina a vandut pe scadere, speriata de faptul ca actiunile Sberbank vor scadea prea mult, iar in ultimele trei luni valoarea titlurilor a scazut aproape la jumatate. Concret, fondul detinea 0,68% si a vandut actiuni pentur a ajunge la 0,38%. Publicatia rusa Vedomosti sustine ca BAturina nu este printre singurii actionari minoritari care se retrag din Sberbank, sau isi reduc semificativ detinerile.

Un motiv mai aproape de adevar ar fi faptul ca noul CEO al bancii, German Gref, fost ministru al Economiei a refuzat sa le dea micilor actionari la imprumuturi la fel de mari precum vechea conducere. Astfel, vanzarile masive sunt un fel de vendetta economica, menita sa scada valoarea de piata a bancii.

Yelena Baturina este a doua sotie a primarului Moscovei Iuri Lujkov si are o avere estimata de Forbes la 4,2 miliarde de dolari, facuta prin firma sa de constructii Inteco, fondata in 1991.

Sursa: RIA Novosti (Rusia)