In mod normal, dobanzile la valuta de pe piata romaneasca tin cont de aceste dobanzi de referinta la care se adauga marjele de profit ale bancii respective in functie de lichiditatile sale, de ratingul de tara si de ratingul propriu al bancii. Pe piata bancara romaneasca se observa diferente foarte mari intre dobanzile practicate de banci atat pentru dolari, cat si pentru euro, uneori chiar abateri de la indicii internationali. De exemplu, putem avea dobanzi mai mici decat indicele de referinta (ING – 1,25% pe an la depozitul la termen de 12 luni). Sau proportia dintre dobanda la dolar si cea la euro, in functie de indicii internationali de referinta, nu este respectata. De exemplu, in cazul Volksbank avem dobanda la depozitul in dolari pe 12 luni de 1,6% pe an, mai mare cu 0,2% decat cea practicata pentru depozitul in euro, chiar daca dobanda de referinta a monedei unice este cu aproximativ un procent mai mare decat cea a dolarului. Bineinteles, diferentele sunt date, in primul rand, de lichiditatile bancii. O banca precum ING nu va avea nevoie sa atraga resurse in valuta datorita firmei mama care are asigura refinantarea. De aceea, in conditiile in care pe piata dobanzile acestui tip de depozit se situeaza undeva in jurul a 3% pentru dolari si 3,5% pentru euro, ING poate sa remunereze depozitele cu 1,25%. Totusi, asa cum ne-a explicat analistul financiar independent Dan Marinescu, atunci cand se alege un depozit, dobanda nu este neaparat cel mai important criteriu in alegerea unei banci depozitare. „Daca persoana care depune banii este interesata doar de cash si nu opereaza transferuri bancare sau diverse operatiuni de schimb valutar, comisionul de retragere este foarte important pentru ca exista situatii in care un astfel de comision anuleaza total o dobanda buna la un depozit pe o perioada scurta. In timp ce persoanele care opereaza transferuri vor fi totdeauna interesate doar de o dobanda cat mai mare”, a declarat Marinescu. Exista cel putin doua banci care nu percep comision de retragere: Banca Romaneasca, dobanda practicata de aceasta fiind de 3% la dolari si 3,5% la euro, si Alpha Bank, cu dobanzi de 2,5% la dolari si 3,15% la euro.
Cele mai mici dobanzi la valuta
· Cea mai mica dobanda acordata la depozitele persoanelor fizice in dolari pentru depozite de 12 luni o are HVB, remuneratia fiind de 1,20% pe an. Cea mai mica dobanda la depozitul in euro o are Volksbank, de 1,4% pe an.
· Pe urmatoarele locuri se situeaza ING Bank, cu 1,25% pe an pentru acelasi tip de depozit, urmata de Raiffeisen Bank si Mirobank cu 1,5% pe an. Pentru depozitul in euro, urmatoarea dobanda este cea oferita de ING Bank, 1,6%, urmata de Raiffeisen, cu 2,5% si BRD Groupe SociA