După începutul de an cu scăderi extrem de importante şi generalizate în pieţele de acţiuni, investitorii au început să recupereze serios din aceste pierderi. Remarcăm şi evoluţia foarte bună a pieţei de la Bucureşti, în special din ultima lună. Dacă pe 25 februarie indicele ROTX calculat în euro la Viena avea o scădere impresionantă, de 52%, la valoarea curentă, scăderea s-a redus la doar 26%, care din păcate este peste cea a majorităţii pieţelor de acţiuni externe.
După începutul de an cu scăderi extrem de importante şi generalizate în pieţele de acţiuni, investitorii au început să recupereze serios din aceste pierderi.
Remarcăm şi evoluţia foarte bună a pieţei de la Bucureşti, în special din ultima lună. Dacă pe 25 februarie indicele ROTX calculat în euro la Viena avea o scădere impresionantă, de 52%, la valoarea curentă, scăderea s-a redus la doar 26%, care din păcate este peste cea a majorităţii pieţelor de acţiuni externe. Ultima săptămână a adus o apreciere de aproximativ 9% pentru indicele principal al pieţei, BET, şi pentru indicele Societăţilor de Investiţii Financiare, BET-FI.
Dintre companiile din coşul indicelui BET am remarcat SSIF Broker, cu o creştere de 88%, Biofarm cu 30% şi Impact cu 25%. O singură companie a scăzut, respectiv Turbomecanica. Dacă eram obişnuiţi ca SIF-urile să evolueze destul de asemănător, ultima săptămână a adus diferenţe importante. SIF Oltenia şi Moldova au urcat cu 15%, respectiv 18%, în timp ce acţiunile SIF Muntenia au fost singurele din acest segment care au marcat scădere (-2,3%).
Pe pieţele zonale, şedinţa de joi a adus indicele principalelor cinci companii austriece (ATX5) pe creştere în acest an, iar, în piaţa americană, Nasdaq Composite avea o valoare peste cea de la finele anului trecut. În pieţele europene, principalii indici mai au de recuperat o scădere de aproximativ zece procente, iar în cele asiatice, de aproximativ trei procente. Într-un raport publicat la jumătatea săptămânii, analiştii de la Bespoke Investment Group au prezentat performanţele burselor de acţiuni de la finele anului trecut, fiind luate în calcul 83 de pieţe naţionale. Valoarea medie a indicilor acestor pieţe este în scădere în acest an cu 6,04%, 21 dintre pieţe fiind în creştere şi 62 în scădere.
Sunt remarcate şi evoluţiile pozitive înregistrate de cele patru state incluse în categoria BRIC de către Goldman Sachs în anul 2001. Este vorba despre Brazilia, Rusia, India şi China, considerate economii cu o rată rapidă de creştere şi care, până în anul 2050, vor deveni cele mai importante puteri economice. Aceste pieţe de acţiuni au adus cele mai bune randamente pe perioada de creştere a pieţelor (bull market) şi au fost cele mai afectate în perioada bear. China are cel mai bun randament în acest an, de aproape 30%. Piaţa de acţiuni din Rusia a câştigat 19%, cea din Brazilia, 12%, iar cea indiană, 3,69%. Toate pieţele din statele membre G7 au adus pierderi investitorilor, cea mai afectată fiind piaţa italiană cu o scădere de 14%. Cu peste 10% au mai scăzut pieţele din Marea Britanie, Germania şi Franta. Bursa de la Bucureşti ocupa poziţia 68 în acest top, cu o depreciere de 13,25%. Într-un top similar, dar încheiat la nivelul anului 2008, această piaţă se afla în primele şase după scădere (-70,7%).