Fără o chiuvetă, o bucătărie nu ar fi nici pe departe la fel de funcțională. Vă puteți imagina spălând vesela în baie sau că trebuie să alergați în altă cameră pentru a vă spăla pe mâini după ce ați manipulat carne crudă pentru a prepara cina?

Oricât de importantă ar fi chiuveta din bucătărie, oamenii fac mai multe greșeli atunci când o folosesc, care pot amenința siguranța, funcționalitatea și eficiența acesteia.

Modul în care folosiți chiuveta ar putea duce la răspândirea germenilor și a bacteriilor, înfundarea țevilor și crearea unui mediu favorabil apariției mucegaiului. Nu lăsați aceste greșeli comune să vă stea în cale atunci când utilizați chiuveta de bucătărie, sfătuiește site-ul housedigest.

Chiuveta de bucătărie este, deși nu am crede, unul dintre cele mai murdare locuri din bucătărie. De fiecare dată când vasele murdare, carnea crudă sau cojile legumelor intră în contact cu fundul sau părțile laterale ale chiuvetei, lasă în urmă bacterii periculoase, care s-ar putea răspândi, cu riscul de a ne îmbolnăvi grav.

Ideal ar fi să utilizați un dezinfectant pentru a curăța baza și părțile laterale ale chiuvetei măcar o dată pe săptămână, mai ales dacă aici au ajuns bucăți de carne sau alte resturi de mâncare. Dacă aceste resturi intră în contact cu chiuveta, găsiți-vă timp, măcar câteva minute, pentru a o curăța imediat și a reduce riscul de răspândire a bacteriilor. De asemenea, nu uitați să curățați cât mai bine cu dezinfectant și robinetul, pentru că și el poate adăposti o  mulțime de bacterii.

Asigurați-vă că o curățați corect, folosind oțet și bicarbonat

Nu numai că este important să curățați chiuveta în mod regulat, dar este esențial să vă asigurați că o faceți corect. Din cauza germenilor și bacteriilor care se acumulează în chiuveta din bucătărie, trebuie să folosiți un dezinfectant. Puteți folosi dezinfectanți din comerț, dar și în cămară aveți două ingrediente care pot fi la fel de eficiente: oțetul și bicarbonatul de sodiu.

Acestea pot funcționa foarte bine pentru a elimina bacteriile și vor lăsa chiuveta ca nouă. Începeți prin a spăla interiorul chiuvetei cu puțin detergent de vase și apă fierbinte. Apoi, aplicați bicarbonat de sodiu peste baza și părțile laterale ale chiuvetei. Folosiți o perie de plastic pentru  a aplica bicarbonatul de sodiu și în jurul chiuvetei, apoi luați o sticlă cu pulverizator pentru a aplica puțin oțet peste bicarbonatul de sodiu.

Lăsați cei doi agenți de curățare să acționeze, după care folosiți apă fierbinte pentru a clăti totul. Dacă aveți o chiuvetă din inox, fontă sau ceramică, ar trebui să evitați să utilizați produse de curățare abrazive. Uscarea chiuvetei, după curățare, poate ajuta mai mult decât credeți la reducerea dezvoltării bacteriilor.

Nu mai lăsați bureții de vase în chiuvetă!

Dacă chiuveta din bucătărie este unul dintre cele mai murdare locuri, buretele de vase este, și el, probabil, cel mai murdar lucru din bucătărie și din întreaga casă. Un burete de bucătărie adăpostește o mulțime de bacterii și trebuie curățat în mod regulat. Lăsându-l în chiuvetă nu doar că dați voie bacteriilor să se răspândească și în alte vase din interiorul ei, dar poate ajuta bacteriile să se înmulțească mai repede din cauza mediului umed. În loc să aruncați buretele în chiuvetă odată ce ați terminat treaba, puneți-l pe un suport unde se poate usca mai bine. Deoarece suportul nu are o bază solidă, aerul poate circula pe dedesubt, permițându-i să se usuce.

Nu mai spălați carnea în chiuvetă!

Dacă obișnuiți să spălați carnea în chiuvetă, înainte de a o găti, este timpul să nu mai faceți asta. Când puiul, curcanul, carnea de vită și alte tipuri de carne sunt sacrificate de producătorii de carne, ele sunt spălate, înainte de a fi ambalate. Potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA, spălarea cărnii, înainte de gătire, crește șansele ca atât chiuveta cât și altă suprafață din casă să fie contaminată de bacterii. Acest lucru poate duce la boli de origine alimentară.