Cu doar câteva ingrediente pe care le avem deja acasă și cu răbdare se poate rezolva ușor problema cuptorului în doar trei pași simpli. Iată ce soluții recomandă profesioniștii, conform The Spruce.
Folosiți funcția de curățare cu abur pentru a desprinde ușor bucățile arse
Pentru început, folosiți funcția de curățare cu abur pentru a înmuia murdăria lipită. Puneți în cuptor un castron mare sau un vas umplut cu apă.
Setați temperatura cuptorului la 450°F și cronometrul pentru 30 până la 60 de minute. Cu cât murdăria este mai veche, cu atât mai mult ar trebui să folosiți funcția de aburire.
Când sună cronometrul, opriți cuptorul și lăsați ușa închisă până când cuptorul se răcește complet. Murdăria va fi înmuiată și gata de curățare.
Întindeți o pastă din bicarbonat de sodiu, apă și detergent de vase
Combinați o cană de bicarbonat de sodiu, o lingură de detergent de spălat vase și o lingură de apă într-un castron mic pentru a obține o pastă subțire, care să se poată întinde. Dublați cantitatea, dacă cuptorul este foarte mare.
Folosind un burete, întindeți pasta pe partea inferioară, pe laterale, pe rafturi și pe ușile cuptorului din metal sau sticlă. Nu împrăștiați pasta pe elementele electrice de încălzire sau pe orificiile de ventilație pentru gaz.
Închideți ușa cuptorului și lăsați pasta să acționeze cel puțin o oră sau peste noapte.
Ștergeți murdăria
După ce pasta de bicarbonat de sodiu a avut timp să acționeze, scoateți rafturile și ștergeți toate suprafețele cuptorului cu un burete umed sau cu o cârpă din microfibră. Dacă rămân resturi de mâncare lipită, presărați puțin bicarbonat de sodiu uscat pe burete pentru a le curăța.
Amestecați cantități egale de apă și oțet alb distilat pentru a clăti cuptorul. Utilizați un burete sau o cârpă pentru a șterge reziduurile rămase. Ștergeți murdăria rămasă cu un burete, clătiți și uscați rafturile înainte de a le reintroduce în cuptor.
Sfaturi utile pentru curățarea cuptorului
Dacă abia ați vărsat ceva în cuptor, puteți înăbuși mirosul acoperind scurgerea cu o porție generoasă de sare de masă. Sarea va lăsa pata fără oxigen, împiedicând-o să se ardă. Odată ce cuptorul s-a răcit, puteți folosi o spatulă pentru a îndepărta resturile de sare.
6 moduri de a vă proteja cuptorul de murdărie
Folosiți o căptușeală pentru cuptor. Tăiați o căptușeală pentru cuptor pentru a se potrivi cuptorului, lăsând un spațiu mic de-a lungul părților laterale pentru fluxul de aer. Asigurați-vă că nu sunt acoperite orificiile de ventilație.
Majoritatea căptușelilor pot fi spălate în mașina de spălat vase sau manual cu apă fierbinte și detergent
Preveniți scurgerea sosurilor. Pe cât posibil, acoperiți alimentele cu un capac, folie sau hârtie de copt atunci când utilizați cuptorul pentru a preveni scurgerile.
Folosiți o pungă pentru copt. E bine să utilizați o pungă pentru copt când preparați carne pentru a preveni scurgerile.
Umpleți cât mai corect tăvile în care gătiți. Nu umpleți până la refuz tăvile de copt și lăsați spațiu pentru ca alimentele să facă bule fără a se vărsa
Acționați prompt. Ștergeți orice scurgeri de îndată ce cuptorul este suficient de rece pentru a curăța în siguranță.