Dacă ați copt vreodată un fel de mâncare în cuptor, iar sosul s-a vărsat, lăsând în urmă o grăsime lipicioasă, știți cât de greu este să-l curățați. Ca să nu mai vorbim de acel miros de ars care va umple toată bucătăria.
Cea mai bună metodă de a curăța cuptorul
Există o metodă la îndemână pentru curățarea cuptorului. Deși este tentant să profitați de setarea ”auto-curățare” a cuptorului, aceasta nu poate curăța grilele cuptorului așa cum ar trebui, arată Housedigest.
Cuptoarele cu auto-curățare funcționează prin supra-încălzire, uneori la 900 de grade, pentru a arde orice reziduu interior dintr-un cuptor. Acest lucru provoacă eliberarea de vapori toxici, pe măsură ce stratul antiaderent din interiorul cuptorului se încălzește.
Știați că un element de bază din cămară este secretul pentru a curăța cuptorul fără efort? Presărarea unei cantități generoase de sare pe aceste pete le va împiedica să se lipească de aparat.
Acest truc funcționează foarte bine deoarece sarea etanșează scurgerile și împiedică oxigenul să reacționeze cu ele. Asta împiedică reacția de ardere și vă scutește de răzuirea mizeriei arse din cuptor. Gândiți-vă la el ca la o pătură sau la stingătorul de incendiu care întrerupe alimentarea cu oxigen a unui foc. Forțându-l să se stingă. Astfel, sarea este o opțiune excelentă pentru a curăța rapid cuptorul fără a folosi substanțe chimice.
Cum să folosiți trucul cu sare
Când observați că un lichid s-a vărsat în cuptor, apăsați butonul de pauză, puneți-vă o mănușă specială pentru cuptor pentru a vă proteja mâinile de căldura mare și luați u pumn de sare. Deschideți ușa cuptorului și aplicați o cantitate generoasă de sare pe lichidul vărsat pentru a-l acoperi complet.
După ce ați terminat, închideți ușa și lăsați sarea să acționeze perfect. Deoarece cuptorul nu va ajunge la temperatura ridicată de 1.474 de grade Fahrenheit, nu există pericolul ca sarea să se ardă și să miroasă urât.
După ce cuptorul s-a răcit, folosiți o racletă (sau o cârpă din microfibră) pentru a îndepărta crusta de sare. Deși puteți utiliza ciclul de autocurățare, nu este o soluție ideală dacă lichidul vărsat este mai ales grăsime, deoarece poate provoca un fum toxic. În plus, temperaturile ridicate vor face bucătăria foarte fierbinte.
Soluțiile cele mai eficiente se află chiar la noi în bucătărie
Grăsimea și arsura din interiorul cuptorului pot părea mai greu de îndepărtat. Dar se pare că soluțiile cele mai eficiente se află în orice bucătărie. Fie că este vorba de oțet, bicarbonat de sodiu sau de zeama lămâilor, aceste soluții s-au dovedit extrem de eficiente când avem apar petele de grăsime de pe aparatele electrocasnice.
Un utilizator de TikTok împărtășește un truc despre care spune că funcționează atât de bine, încât nu va mai cumpăra niciodată soluții speciale pentru curățarea cuptorului. Din cauza problemelor care pot fi cauzate de substanțele chimice care rămân în cuptor, utilizatoarea de TikTok Dominika a încercat o soluție ecologică, astfel încât să nu-i pună în pericol sănătatea. Și a recurs la un singur ingredient.
Cum puteți să curățați cuptorul cu ajutorul lămâilor
Ea a încălzit un vas cu apă, în care a pus câteva felii de lămâi, apoi a înmuiat o cârpă în această soluție și a trecut la curățarea cuptorului. Dominika recomandă mai întâi să preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. Apoi închideți cuptorul și lăsați-l să se răcească, timp de aproximativ 15 minute înainte de a înmuia cârpa în apă caldă cu lămâie și a trece la operațiunea de curățare.