România continuă să se menţină în topul ţărilor cu cele mai mari viteze la serviciile de internet fix din lume şi domină clasamentul european. Dintre cele 4,3 milioane de conexiuni de bandă largă la puncte fixe existente în România, peste jumătate permit viteze de peste 100 Mbps, conform datelor statistice al Autorităţii Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). În ceea ce priveşte conexiunile, 14% permit viteze mari, între 30 Mbps și 100 Mbps, 20% sunt conexiuni cu viteze de cel puţin 10 Mbps și mai mici de 30 Mbps, 13% sunt conexiuni cu viteze de cel puţin 2 Mbps, dar mai mici de 10 Mbps, restul de sub 1% fiind conexiuni cu viteze sub 2 Mbps. Utilizatorii românii au realizat un trafic total de 4,5 milioane de TB, în timp ce consumul mediu lunar per utilizator a atins 91 GB. Deşi când vine vorba de acoperire România nu stă la fel de bine, în fiecare an se remarcă progrese în acest sens. Astfel, anul trecut, la nivel de medii de reședință, se observă creșterea mai mare a numărului de conexiuni instalate în mediul rural, cu +6,8% (până la 1,17 milioane conexiuni), în comparație cu creșterea celor din mediul urban de +5,9% (până la 3,1 milioane conexiuni).
Diferenţe mari
Utilizatorii români observă diferenţa de viteză la internet atunci când au ocazia să călătorească în străinătate, mai ales în Europa. Astfel, internetul din ţări precum Spania, Italia, Franţa sau Germania lasă mult de dorit, comparativ cu cel oferit de furnizorii locali. Un raport publicat de compania americană Akamai plasează România pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte media vitezelor maxime la internet şi pe locul 12 la nivel global. Ţările din Vest nu prind nici măcar top 10. În clasamentul global singura ţara europeană pe lângă România este Suedia.
Principalii furnizori de internet din ţara noastră sunt RCS&RDS, UPC, Telekom România şi mai nou francezii de la Orange care folosesc infrastructura Telekom, în urma unui parteneriat. RCS&RDS este compania care are, în prezent, cei mai mulţi abonaţi, 2 milioane, şi oferă viteze de 1000 Mbps. „Oferim cel mai bun internet din Europa şi probabil din lume. 99% dintre clienţii noştri au acces la broadband“, declară Valentin Popoviciu, vicepreşedinte RCS & RDS. UPC România, membră a Liberty Global, cea mai mare companie internaţională de comunicaţii prin cablu din lume, avea la 31 martie, 500.600 de clienţi. Compania a adăugat 56.600 de noi abonamente de internet în ultimul an, ceea ce reprezintă o creştere anuală de aproximativ 13%. „Clienţii îşi doresc soluţii tehnologice inovatoare, uşor de utilizat, fapt confirmat şi de succesul pe care l-a înregistrat modemul Connect Box, care oferă cea mai bună experienţă WiFi în orice colţ al casei“, declară Robert Redeleanu, CEO UPC România. Telekom România a încheiat un parteneriat cu Orange în urma căruia a pus la dispoziţie infrastructura fixă, în timp ce a primit acces la reţeaua mobilă a francezilor. Cifrele lor sunt, însă, pe minus. Numărul abonaților de Internet broadband a scăzut în primul trimestru al acestui an cu 1,8% la 1.195 milioane comparativ cu aceeași perioadă a anului 2015, iar veniturile au scăzut cu 4% de la un an la altul. Orange a lansat la finele lunii mai serviciile de internet prin fibră optică, însă doar în oraşele Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, urmând ca acoperirea să fie extinsă în zonele urbane din restul țării, până la finalul anului. Orange oferă viteze de 1000 Mbps la download şi 500 Mbps la upload, iar routerul Wi-Fi este inclus. Pentru cei care vor să atingă astfel de viteze este bine să ştie că pe lângă un router performant mai au nevoie de calculator cu un procesor de ultimă generaţie, memorie RAM de minimum 4GB, hard disk de tip SSD (Solid State Drive) şi placă de reţea gigabit. De asemenea, utilizatorii trebuie să ţină cont atunci când optează pentru serviciile unui operator că acesta nu oferă acoperire în toate localităţile, de aceea este recomandat să se verifice dacă serviciile sunt disponibile la adresa lor.