Preparată cu condimente care se folosesc la plăcinta de dovleac,  cu pudră de cacao neîndulcită, chipsuri de ciocolată și piure de dovleac, această băutură va încânta papilele gustative din primul moment, potrivit Foodtalkdaily.

Ingrediente pentru ciocolată caldă cu dovleac

De ce ai nevoie pentru ciocolată caldă cu dovleac condimentată cu pudră de cacao;

  • Lapte integral
  • Smântână
  • Pudră de cacao neîndulcită
  • Chipsuri de ciocolată
  • Extract de vanilie
  • Piure de dovleac
  • Condimente pentru plăcintă de dovleac
  • Frișcă
  • Scorţişoară
  • Nucşoară
  • Anason stelat (opțional)
  • Mini bezele
  • Dovleac de dimensiuni mici până la mijlocii

Cum se prepară

Pasul 1: Pregătiți dovleacul spălându-l și uscându-l cu prosopul. Tăiați partea de sus a dovleacului. Apoi, scoateți semințele și măruntaiele dovleacului până când este gol.

Pasul 2: Într-un cuptor olandez sau într-o cratiță mică, adăugați laptele, smântâna, chipsurile de ciocolată și extractul de vanilie, și puneși-le la foc mediu, până când bucățile de ciocolată se topesc și ciocolata fierbinte este netedă, timp de 3 până la 5 minute. Adăugați piureul de dovleac și condimentul pentru plăcintă de dovleac și amestecați până se încorporează complet.

Pasul 3: Turnați amestecul de ciocolată fierbinte și condimente de dovleac în dovleacul scobit, acoperiți cu frișcă, mini bezele, nucșoară și mai mult condiment de dovleac. Deasupra ornați cu anason stelat.

Înlocuitori

Îți place ciocolata caldă, dar vrei să o reinventezi? Adaugă ciocolată albă în loc de chipsuri de ciocolată pentru o ciocolată albă fierbinte ș delicioasă, condimentată cu dovleac!

Nu ești fan al laptelui integral? Poți folosi lapte de ovăz sau lapte de migdale.

Stropiți deasupra sirop de caramel pentru o băutură decadentă.

De asemenea, puteți face această rețetă la slow cooker.

Dovleacul este sărac în calorii şi conţine vitamina A, flavonoizi polifenolici şi caroten

Iată ce spun medicii care recomandă ca dovleacul să nu lipsească din alimentație în zilele reci.

„Legumele și fructele de sezon sunt cele mai bune, deoarece pământul controlează tipul de alimente de care organismul nostru are nevoie în toate anotimpurile anului”, spune Melanie Murphy Richter, medic nutriționist și instructor de fiziologie nutrițională la Universitatea din California, Irvine. „Dovleacul este unul dintre alimentele de top, care conține minerale și nutrienți esențiali pentru sănătatea mintală și sistemul imunitar, pe măsură ce trecem de la vară la toamnă”, explică ea.

Dovleacul are un conţinut bogat de fibre alimentare, care protejează mucoasa colonului, precum şi vitamina A, care oferă o bună protecţie antioxidantă, conform Popsci.

Plini de nutrienți care susțin funcția imunitară

În plus, aromele sale vibrante pot transforma o masă fadă într-o sărbătoare. Dar totul depinde de modul în care folosiți dovleacul în alimentație. Pe măsură ce iarna se apropie, vremea rece și lipsa luminii solare ne pot slăbi sistemul imunitar. Este momentul în care virușii sezonieri intră în circulație.

Culoarea dovleacului arată cât de bogat este în beta-caroten, un precursor al vitaminei A, importantă pentru vedere, imunitate și menținerea funcționării corecte a organelor. Fiind o vitamină solubilă în grăsimi, Murphy Richter spune că vitamina A ajută organismul să absoarbă mai bine alți nutrienți din alimente.

Bogat în vitamina C, un antioxidant puternic

De asemenea, dovleacul este bogat în vitamina C, un antioxidant puternic care poate ajuta la neutralizarea stresului oxidativ – un dezechilibru între radicalii liberi și antioxidanții din organism care poate deteriora celulele și ADN-ul.

„Acești antioxidanți ajută la protejarea organismului împotriva radicalilor liberi, reducând riscul bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă și anumite tipuri de cancer”, spune Omaira Ferreira, fondator al Ferreira Functional Health.

Protejează inima şi creierul

Datorită cantităţii însemnate de betacaroten (120 mg), de potasiu (230 mg), o cantitate modestă de sodiu (2 mg) şi puţine calorii (13 la 100 g), dovleacul contribuie la protecţia împotriva bolilor de inimă, cancerului şi împotriva disfuncţiilor mentale.