Cea mai bună rețetă de clătite. Este moale ca o clătită pufoasă, americană, dar subțire precum clătita franțuzească. Secretul stă în aluatul subțire ,care se gătește la foc foarte mare și foarte rapid.
Pentru a face aceste clătite subțiri cu vanilie, veți avea nevoie de doar câteva ingrediente. La această rețetă este nevoie de făină, zahăr, praf de copt, sare, un ou, lapte, unt și extract de vanilie. Ingredientele uscate se amestecă împreună, apoi cele umede. Combinați-le și lăsați tigaia încinsă să facă treaba.
Puteți servi aceste clătite cu vanilie, la micul dejun, cu sirop de arțar
Puteți servi aceste clătite cu vanilie, la micul dejun, sau cu sirop de arțar, sirop de zahăr brun, unt, sirop de clătite, miere sau topping-urile preferate. Nu uitați să le ornați cu fructe proaspete și să le savurați lângă o ceașcă de ceai sau cafea.
Timp de gătire: 10 minute. Porții: 4
Ingrediente:
- o cană de făină
- 2 linguri de zahăr granulat
- 2 lingurițe praf de copt
- praf de sare
- 1 ou
- o cană lapte
- 2 linguri de unt topit
- o linguriță extract de vanilie
Extra:
- Sirop de arțar
- Sirop pentru clătite
- Miere
Tigaia trebuie să fie bine încinsă, astfel încât să puteți găti aluatul imediat. Dacă nu este încinsă, aluatul se va îngroșa.
Puteți omite extractul de vanilie, dacă doriți.
În locul extractului de vanilie, încercați extract de migdale (reduceți cantitatea, deoarece are o aromă puternică) sau extract de lămâie.
Cum se prepară
În timp ce faceți aluatul, încingeți o tigaie la foc mare. Amestecați făina, zahărul, praful de copt și sarea într-un bol.
Într-un alt castron amestecați oul, laptele, untul topit și vanilia.
Amestecați ingredientele umede cu cele uscate.
Ungeți tigaia cu puțin unt. Turnați încet aluatul în tigaie (este subțire, așa că se va întinde rapid). Lăsați să se facă până încep să apară bulele.
Întoarceți-le și lăsați-le alte câteva secunde sau până când sunt gata.
Se servesc fierbinți, cu topping-urile preferate.
Valori nutriționale pe porție
- Calorii: 206
- Grăsimi totale: 7,7 g
- Grăsimi saturate: 4,4 g
- Colesterol: 58 mg
- Sodiu: 71 mg
De ce nu ne ies clătitele așa cum vrem?
Există unele greșeli pe care le fac chiar și cele mai pricepute gospodine.
1. Folosiți ingrediente cât mai proaspete
Calitatea ingredientelor este extrem de importantă. Chiar și bicarbonatul de sodiu, care face clătitele pufoase, nu ar trebui să fie mai vechi de 6 luni. Dacă aveți doar lapte la dispoziție, adăugați un strop de lămâie înainte de amesteca ingredientele uscate. Aciditatea este importantă în echilibrarea aromelor clătitelor.
2. Aveți grijă cât de mult amestecați aluatul
Amestecați aluatul până când ingredientele uscate și umede se încorporează. Mai exact, până când făina nu se mai vede. Dacă amestecați în exces, glutenul va începe să se dezvolte, iar astfel clătitele nu vor mai fi pufoase.
3. Nu pregătiți aluatul cu mult înainte
Nu puteți face aluatul cu o seară înainte sau chiar cu o oră înainte de a face clătitele. Dacă faceți alatul cu puțin timp înainte de a le prăji, veți obține clătite mult mai ușoare și mai pufoase.
4. Lăsați aluatul să se odihnească
O altă greșeală comună care are legătură cu punctul de mai sus: După amestecare, multă lume nu lasă aluatul să se odihnească și începe să pună direct compoziția în tigaie. După ce amestecați aluatul, acesta trebuie lăsat să se odihnească timp de 10- 15 minute. În acest fel, aluatul nu se va mai rupe în tigaie.