Cea mai bună rețetă de cozonac de Paște. Ingredientul secret folosit de gospodinele din Moldova. Îl face extrem de pufos
Pentru a face un cozonac cu adevărat reușit nu ai nevoie numai de ingredientele potrivite, ci și de multă pricepere și migală. Mai mult decât atât, pentru ca acesta să iasă gustos și pufos trebuie să acorzi o atenție specială pregătirii aluatului, dar și coacerii.
Însă până acolo, trebuie să pregătim toate ingredientele de care avem nevoie pentru a ne fi la îndemână la momentul potrivit. Așadar, pentru această rețetă de cozonac vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- un kilogram de făină albă de calitate
- 50 ml lapte
- esență de rom și vanilie
- 230 de grame de unt (cele 30 de grame de unt le vom folosi pentru unsul tăvilor)
- trei linguri de coajă de lămâie și portocală
- opt gălbenușuri pe care trebuie să le ținem la temperatura camerei
- două linguri de ulei
- o linguriță de sare
- 300 grame de zahăr
- 50 grame drojdie
- și un ou mic pe care îl vom amesteca cu 4-5 linguri de lapte, pentru uns
Dacă vrei un cozonac cu umplutură vei mai avea nevoie de câteva ingredient, dar nu foarte multe. Așadar, va trebui să pregătești:
- opt albușuri bătute spumă
- 300 grame de zahăr
- 250 grame miez de nucă copt, pe care îl măcinăm în prealabil
- trei linguri de cacao
- și esență de rom
Cea mai bună rețetă de cozonac de Paște. Mod de preparare
Acum că avem toate ingredientele pe masă, începem prin a amesteca trei linguri de făină cu o cană de lapte cald, apoi, când s-a mai răcit, adăugăm drojdia și o lingură rasă de zahăr. Le amestecăm și lăsăm compoziția să crească la un loc cald până când aceasta își dublează volumul.
Între timp, luăm gălbenușurile și le batem cu zahărul într-un castron adânc, apoi adăugăm sarea, uleiul, esențele, coaja de lămâie și de portocală și cele 100 de grame de unt topit.
Turnăm maiaua peste gălbenușuri, apoi laptele călduț și amestecăm totul, în timp ce făina se adaugă treptat. Frământăm totul bine până când aluatul începe să se desprindă de pe mâini. La final, adăugăm celelalte 100 de grame de unt topit și împăturim aluatul pentru ca acesta să prindă aer, până când tot untul este încorporat.
Acoperim vasul cu un șervețel sau cu o folie alimentară și îl lăsăm la crescut timp de 50-60 de minute, până când acesta își dublează volumul.
În timp ce așteptăm ca acesta să crească, ne ocupăm de umplutură. Așadar, batem albușurile până ajung spumă, apoi adăugăm zahărul și amestecăm până obținem o compoziție tare. La final, adăugăm cacao, esență de rom și nucă și omogenizăm totul apoi lăsăm compoziția la odihnit.
Pentru doi cozonaci întindem patru foi egale și începem să-i asamblăm. Înainte de a-i da la cuptor pentru aproximativ 60 de minute, vom da cozonacii cu ou.