Cea mai bună rețetă de cozonac

Cozonacul este una dintre vedetele mesei de Crăciun, fiind un desert foarte gustos. Acesta poate fi găsit pe rafturile tuturor hypermarket-urilor din România în această perioadă, însă poate fi făcut și în casă.

Rețeta nu este deloc grea, însă trebuie acordată puțin mai multă atenție față de rețetele pentru alte deserturi.

Ingrediente pentru cel mai pufos cozonac

Primul pas pe care îl ai de făcut în momentul în care te hotărăști să faci cozonac este să aduni toate ingredientele necesare. Astfel, vei avea nevoie de:

  • 1 kg făină
  • 50 g drojdie
  • 300 g zahăr
  • 6 ouă
  • 0,5 l lapte
  • un praf de sare
  • unt (în funcție de preferințe)
  • ulei (în funcție de preferințe)
  • nucă, stafide, cacao, rahat (pentru aluat)
  • lămâie
  • un praf zahăr vanilat
aluat
SURSA FOTO: Dreamstime

Mod de preparare pentru cel mai frumos cozonac

Începe prin a cerne făina într-un bol adânc. Ulterior, se topește drojdia cu zahăr într-o farfurie. După acest pas, se adaugă în mijlocul făinii.

Acum urmează să fie adăugat un ou și o cană de lapte cald. Se amestecă bine până când acesta capătă consistența potrivită.

Se lasă aluatul la dospit, apoi, într-un al bol, se freacă:

  • cinci gălbenușuri
  • două albușuri
  • zahăr
  • sare
  • zahăr vanilat

Acestea trebuie frecate până când se topesc, apoi se va turna peste aluat. De asemenea, se va adăuga și restul laptelui călduț.

După aceea se frământă pentru o perioadă de 30 de minute. Se încălzește apoi untul și uleiul. Ambele se adaugă treptat în aluat și se continuă procesul de frământare.

Se adaugă coaja de lămâie, apoi aluatul se acoperă cu un prosop și se va lăsa la crescut.

După o oră, ia aluatul și împarte în două. Se întinde și se adaugă umplutura formată din cacao, stafide, rahat și nucă. După ce se împletește cozonacul, se pune în două tăvi, apoi acestea se pun la cuptor la o temperatură medie. Perioada de coacere este între 50 și 60 de minute.

De unde provine cozonacul?

Civilizația egipteană antică a fost prima societate care a demonstrat o pasiune autentică pentru arta culinară.

Egiptenii au fost inventivi și au dezvoltat tehnici sigure de gătit, inclusiv primele tipuri de cuptoare, utilizate pentru a prepara o gamă variată de tipuri de pâine.

Numeroase dintre acestea erau îndulcite cu miere și consumate ca deserturi.

Grecii au creat un tip de cozonac cu brânză îndulcit cu miere și nuci strivite, denumit „plakous”.

Romanii au dezvoltat primele variante ale cozonacului, adăugând stafide și nuci sau alte fructe uscate. Inițial, existau doar două tipuri numite „libum” și „placenta”.

„Libum” era un cozonac mic folosit exclusiv ca ofrandă pentru zei. Ulterior, au apărut variante mai mari, destinate consumului de către oameni.