Cea mai bună rețetă de ecler cu cremă de ciocolată. Marele secret al cofetarilor francezi

Eclerul cu cremă de ciocolată este un deliciu de lux, combinând textura ușoară și aerisită a produselor de patiserie choux cu bogăția umpluturii, din cremă de ciocolată, și o glazură fină de ciocolată.

Cea mai bună rețetă de ecler cu cremă de ciocolată. Care este marele secret

Ecler cu cremă de ciocolată este un deliciu de lux, combinând textura ușoară și aerisită a produselor de patiserie choux cu bogăția umpluturii, din cremă de ciocolată, și o glazură fină de ciocolată.

Originarele din Franța, eclerele au fost un desert îndrăgit încă din secolul al XIX-lea, iar denumirea lor, care în franceză înseamnă „fulger” sugerează că aceste produse de patiserie se pot mânca dintr-o înghițitură.

A pregăti o rețetă de ecler cu ciocolată este o experiență plină de satisfacții.

Când s-au preparat prima dată eclerele cu ciocolată

Se spune că aceste delicii au fost create de celebrul bucătar francez Antonin Carême, la începutul secolului al XIX-lea. Carême este cunoscut în peisajul gastronomic francez cu rafinarea și popularizarea multor produse de patiserie clasice.

Numit inițial „pain à la Duchesse” sau „petite duchesse”, eclerul așa cum îl cunoaștem astăzi a devenit cunoscut în toată lumea la sfârșitul secolului al XIX-lea. Choux-ul său ușor și aerisit și umplutura bogată de cremă l-au făcut un element de bază al patiseriilor franceze și în întreaga lume.

Rețeta

Ingrediente pentru Choux

  • 240 ml apă
  • 115 g unt nesărat
  • 1 lingură zahăr granulat
  • 1⁄4 linguriță sare
  • 125 g făină simplă
  • 4 ouă mari

Pentru umplutura cu crema de ciocolată

  • 480 ml lapte integral
  • 100 g zahăr granulat
  • 4 gălbenușuri mari
  • 3 linguri făină de porumb
  • 60 g unt nesărat
  • 115 g ciocolată semidulce, tocată mărunt
  • 1 linguriță extract de vanilie

Pentru glazura de ciocolată

  • 115 g ciocolată, tocată mărunt
  • 120 ml smântână
  • 1 lingură unt nesărat
ecler cu ciocolata
SURSA FOTO: Dreamstime

Pasul 1: Pregătirea aluatului Choux

Preîncălziți cuptorul: Începeți prin a preîncălzi cuptorul la 220° C (425° F). Tapetați o tavă de copt cu hârtie de copt.

Faceți aluatul de aluat choux: într-o cratiță medie, amestecați apa, untul, zahărul și sarea. Se încălzește amestecul la foc mediu până când untul se topește și amestecul începe să fiarbă.

Luați cratița de pe foc și adăugați rapid toată făina deodată. Amestecați energic cu o lingură de lemn până când amestecul formează un aluat neted și se desprinde de pe marginile tigăii.

Gătiți aluatul: Puneți cratita pe aragaz la foc mic și gătiți aluatul timp de 1-2 minute, amestecând continuu, pentru a se usca puțin. Aluatul trebuie să formeze o minge netedă.

Încorporați ouăle: Transferați aluatul într-un bol și lăsați-l să se răcească câteva minute. Adăugați ouăle pe rând, amestecând bine dupa fiecare. Aluatul trebuie să fie neted și lucios, cu o consistență groasă, care să-și păstreze forma.

Turnați aluatul într-o pungă prevăzută cu un vârf mare. Puneți fâșii lungi 10-12 cm pe foaia de copt pregătită, lăsând spațiu între fiecare.

Coaceți eclerele: Coaceți în cuptorul preîncălzit timp de 10 minute, apoi reduceți temperatura cuptorului la 190° C (375° F) și coaceți încă 20-25 de minute, până când sunt umflate și aurii. Evitați deschiderea ușii cuptorului în timpul coacerii, deoarece acest lucru poate duce la lăsarea lor.

Răciți-le: După ce s-au copt, scoateți-le din cuptor și faceți o gaură mică în fiecare pentru a elibera aburul. Lăsați-le să se răcească complet pe un grătar.

Pasul 2: Prepararea umpluturii cu cremă de ciocolată

Încălziți laptele: într-o cratiță medie, încălziți laptele la foc mediu până când începe să fiarbă.

Bateți bine gălbenușurile și zahărul: într-un castron separat, amestecați gălbenușurile, zahărul și făina până când se omogenizează

Turnați amestecul de ouă: turnați încet laptele fierbinte în amestecul de ouă, amestecând continuu pentru a preveni închegarea ouălor. Puneți amestecul la loc în cratiță.

Gătiți crema: gătiți amestecul la foc mediu, amestecând continuu, până când se îngroașă. Continuați să gătiți încă 1-2 minute, apoi luați de pe foc.

Adăugați ciocolata și untul: amestecați ciocolata tocată, untul și extractul de vanilie până când se omogenizează bine.

Se răcește umplutura: se toarnă crema de ciocolată într-un castron, se acoperă cu folie de plastic (apăsând folia direct pe suprafața cremei pentru a preveni formarea cojii) și se dă la frigider până se răcește complet.

Pasul 3: Asamblarea eclerelor cu cremă de ciocolată

Umpleți eclerurile: după s-au răcit complet, utilizați un cuțit ascuțit pentru a face o mică gaură la un capăt al fiecărui ecler. Puneți umplutura de crema de ciocolată intr-o punga prevazută cu un vârf mic rotund. Introduceți vârful pungii în orificiu și umpleți eclerele cu cremă.

Pregătiți glazura de ciocolată: într-o cratiță, încălziți smântâna lichidă până când începe să fiarbă. Se ia cratița de pe foc și se adaugă ciocolata tocată și untul. Se amestecă bine până când se omogenizează toată compoziția.

Glazurați eclerurile: scufundați vârfurile eclerelor umplute în glazură de ciocolată caldă, lăsând orice exces să se scurgă. Puneți-le apoi pe un grătar pentru a se întări. Odată ce glazura s-a întărit, eclerele cu cremă de ciocolată sunt gata de savurat. Cel mai bine se consumă proaspete, dar pot fi păstrate la frigider până la 2 zile.