Piureul de cartofi este una dintre garniturile nelipsite de pe mesele românilor. Alături de carne sau chiar simplu, acest aliment este preferat de noi toți, încă din copilărie. În plus, este foarte ușor de făcut și nu costă deloc mult.
Cu toate acestea, nu de puține ori ne-am terzit în fața unei farfurii fade sau a unui piure de cartofi deloc așa cum ne-am fi dorit. De fiecare dată, ne-am întrebat în gând unde am greșit și ce ar fi trebuit să facem altfel.
Acum, avem la îndemână cea mai simplă rețetă de piure de cartofi. Secretul pentru a fi gustos a fost dezvăluit chiar de către Chef Florin Dumitrescu. Dacă se va urma pas cu pas metoda de prepare, cu siguranță că vom avea una dintre cele mai apreciate garnituri de pe masă.
Cea mai bună rețetă de piure de cartofi. Ingredientul secret care îl face extrem de pufos
Pentru început, este nevoie de de următoarele ingrediente: şase cartofi, sare şi piper după gust, 300 ml de lapte şi 100 grame de unt.
Modul de preparare este simplu. În prima fază, punem pe foc o oală cu apă. Neapărat trebuie adăugată puțină sare. Până când apa dă în clocot, curăţăm cartofii de coajă, apoi îi adăugăm cu grijă în oală. Ai grijă ce tip de cartofi foloseşti. Încearcă-i pe cei săpunari cu miez alb-roz în combinație cu cartofii făinoşi, care au un conţinut minim de apă, dar amidon din plin.
Ingredientul secret din rețetă este laptele. Acesta trebuie pus în compoziție numai într-un anumit fel. De aceea, în timp ce cartofii fierb, separat, dăm în fiert laptele şi untul. După ce au fiert cartofii, îi scurgem bine de apă şi îi pasăm cu ajutorul unei ustensile speciale pentru piure. Treptat, adăugăm laptele cald şi amestecăm cu ajutorul unui tel. Atenţie, nu puneţi niciodată lapte rece, deoarece, pulpa cartofului se răcește, iar atunci vei mânca piureul rece. Adaugă lapte până când consistenţa piureului este cea dorită.
Cea mai bună rețetă de piure de cartofi. Ingredientul secret care îl face extrem de pufos
Compoziția de piure nu trebuie să fie nici prea fermă, nici prea lichidă. La final, adaugă sare şi piper după gust.
Piureul de cartofi poate fi o garnitură excelentă pentru friptură, ostropel sau cârnaţi. El este ideal și alături de șnițele dar poate fi la fel de bine mâncat simplu. În India, piureul de cartofi este preparat cu mirodenii şi se numește Chaukha.