Cea mai bună rețetă de salată de castraveți

salata de castraveti

SURSA FOTO: Dreamstime

Rețeta cremoasă de salată de castraveți. Nu trebuie să ai în grădină o recoltă extraordinară de castraveți ca să pregătești această salată ușoară. Poate fi mâncată la prânz, lângă o friptură, sau poate fi garnitura perfectă lângă un pește la cuptor. Această rețetă este foarte simplă și răcoritoare, completând carnea de vită, pui, porc și fructele de mare.

Nu aveți nevoie de multe ingrediente, ci doar de castraveți, sare, ceapă, oțet și smântână. Stropiți castraveții tăiați felii cu sare și lăsați-i să stea aproximativ cinci minute pentru a elimina excesul de umiditate. Apoi  se adaugă ceapa tăiată solzișori, oțetul și smântâna.

Un castravete conține 95% apă și are doar 16 calorii

Un castravete conține 95% apă și are doar 16 calorii. Iată cum puteți adăuga acest ingredient sănătos în alimentație.

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 0 minute

Timp total: 10 minute

Porții: 6

Ingrediente:

  • 2 castraveți, feliați subțiri (dacă doriți, puteți curăța castraveții)
  • 1 linguriță sare
  • 1 ceapă (albă, roșie sau galbenă), feliată
  • 2 linguri de oțet
  • smântână (2 linguri)

Pentru a condimenta, adăugați fulgi de ardei roșu zdrobiți sau piper cayenne.

Tăiați castraveții pe o placă de tăiat cu un cuțit ascuțit sau dați-i pe răzătoare.

Pentru și mai multă aromă, folosiți sare condimentată.

Nu vă place smântâna? Utilizați maioneză light sau iaurt grecesc.

Păstrați salata de castraveți într-un recipient ermetic la frigider până la trei zile.

Modul de preparare

1. Puneți feliile de castraveți într-un castron. Asezonați-le cu sare. Lăsați-le să stea aproximativ 5 minute și apoi tamponați cu prosoape de hârtie pentru a îndepărta umezeala.

2. Adăugați ceapa și oțetul. Adăugați smântâna până când obțineți cremozitatea dorită. Asezonați cu piper, dacă doriți și alte condimente. Apoi se dă la rece până când este gata de servire.

Valori nutriționale pe porție:

  • Calorii: 59
  • Grăsimi totale: 3,1 g
  • Grăsimi saturate: 1,9 g
  • Colesterol: 6 mg
  • Sodiu: 593 mg
  • Carbohidrați totali: 5,2 g
  • Fibre alimentare: 0,8 g
  • Zaharuri totale: 2,1 g
  • Proteine: 1,1 g
  • Vitamina D: 0 mcg
  • Calciu: 34 mg
  • Fier: 0 mg
  • Potasiu: 167 mg

De ce să mâncați castraveți

Castravetele este bogat în substanțe nutritive benefice, precum și în anumiți compuși vegetali și antioxidanți care pot ajuta la tratarea și chiar la prevenirea unor afecțiuni. De asemenea, castraveții au un conținut scăzut de calorii și conțin o cantitate mare de apă și fibre solubile, făcându-i ideali pentru o bună hidratare și la pierderea kilogramelor în plus.

Castraveții sunt un adaos răcoritor, hrănitor și incredibil de versatil pentru orice dietă. Au un conținut scăzut de calorii, dar și multe vitamine și minerale importante, precum și un conținut ridicat de apă.

Consumul de castraveți poate aduce numeroase beneficii sănătății, inclusiv scăderea în greutate, o hidratare echilibrată și niveluri scăzute de zahăr în sânge.

SURSA FOTO: Dreamstime

Este bogat în nutrienți

Castraveții au un conținut scăzut de calorii, dar au un conținut ridicat de vitamine și minerale importante.

Un castravete crud de 300 de grame, nedecojit, conține următoarele:

  • Calorii: 45
  • Grăsime totală: 0 grame
  • Carbohidrați: 11 grame
  • Proteine: 2 grame
  • Fibre: 2 grame
  • Vitamina C: 14% din doza zilnică recomandată (DZR)
  • Vitamina K: 62% din DZR
  • Magneziu: 10% din DZR
  • Potasiu: 13% din DZR
  • Mangan: 12% din DZR

Pentru a profita de conținutul de nutrienți, castraveții trebuie consumați fără coajă.

Stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi a fost asociat cu cancerul și bolile cardiace, pulmonare și autoimune.

Fructele și legumele, inclusiv castraveții, sunt deosebit de bogate în antioxidanți benefici care pot reduce riscul acestor afecțiuni.

Un studiu a măsurat puterea antioxidantă a castraveților și a constatat că un consum regulat a dus la creșterea semnificativă a mai multor markeri ai activității antioxidante. Castraveții conțin și flavonoide și taninuri, două grupuri de compuși deosebit de eficienți în blocarea radicalilor liberi.

Apa este esențială pentru funcționarea corpului, iar fructele și legumele în special pot fi o sursă bună de apă în dieta de zi cu zi. Întrucât castraveții conțin 96% apă, sunt deosebit de eficienți în promovarea hidratării și vă pot ajuta să vă satisfaceți nevoile zilnice de lichide.

Scad  zahărul din sânge

Conform unor studii pe animale, castraveții pot ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge și la prevenirea unor complicații ale diabetului. Coaja de castraveți a inversat majoritatea modificărilor asociate diabetului și a provocat o scădere a zahărului din sânge

Ajută la pierderea în greutate

Castraveții ar putea să vă ajute să pierdeți în greutate. În primul rând, au un conținut scăzut de calorii. În plus, conținutul ridicat de apă contribuie la lupta cu kilogramele. S-a constat că un consum de alimente cu conținut ridicat de apă și conținut scăzut de calorii poate fi asociat cu o scădere semnificativă a greutății corporale.