Ușoară și delicioasă, salata de vinete este unul din preparatele preferate ale tuturor românilor. Este ideală vara, dar poate fi servită oricând. Mai mult, este și foarte ușor de făcut.
Regretatul gastronom Radu Anton Roman a dezvăluit propria sa rețetă în cartea sa intitulată „Bucate”.
„E aperitivul aproape zilnic al unui anotimp românesc inexistent: vara-toamna”, a scris acesta.
Ingredientele pentru salata de vinete
Pentru a prepara cea mai delicioasă salată de vinete, veți avea nevoie de:
- 1 kilogram de vinete bine coapte
- 1 pahar de ulei de floarea soarelui
- 1 linguriță de oțet de mere
- 2 roșii coapte
- sare și piper, după gustul fiecăruia
Rețeta lui Radu Anton Roman pentru cea mai bună salată de vinete
Cel mai important pas este coacerea vinetelor și roșiilor pe foc viu (grătar), pe toate părțile până când se înmoaie bine coaja.
Cojile arse se curăță, se sărează, după care miezul se pune la scurs pe un tocător înclinat, timp de cel puțin o oră. Ceapa se toacă mărunt, apoi se spală cu apă rece. Ulterior, se scurge bine și se amestecă cu oțetul. Vinetele se toacă până devin pastă, iar apoi de freacă cu ulei, puțin câte puțin.
Atunci când începe să se întărească și să devină spumoasă, salata de vinete este aproape gata. Dacă este nevoie, adăugați la final sosul de ceapă cu oțet și piper. Preparatul se ornează cu felii de roșii și se servește cu pâine.
În cazul în care doriți să elevați salata de vinete, puteți adăuga și 1-2 linguri smântână şi 3-5 căţei de usturoi pisat. Vinetele curățate se amestecă cu maioneză făcută din: 2 gălbenuşuri ou, 200 ml de ulei, 2 linguri zeamă de lămâie, 1 vârf linguriţă piper măcinat, 1 lingură smântână de frişcă şi 3 căţei de usturoi.
Vânăta este o legumă versatilă și sănătoasă
Vânăta este o legumă extrem de versatilă. Adusă din în Europa India de Sud și Sri Lanka de către negustorii arabi, se folosește într-o mulțime de preparate, inclusiv în conserve.
De asemenea, este foarte benefică pentru sănătate. Potrivit nutriționiștilor, vânăta este bogată în nutrienți, antioxidanți (antocianina, vitamina E și acizi fenolici) și săracă în calorii. Așadar, poate fi inclusă fără griji (este chiar recomandată) în curele de slăbire, relatează parintidenota10.ro.