Pentru Marc Faber, cunoscut guru al finanţelor, cea mai bună soluţie pentru Grecia ar fi fost să fie lăsată să intre în incapacitate de plată şi exclusă din zona euro, nu să fie salvată de la faliment.

Celebrul autor al «Gloom, Boom & Doom Report», este de părere că salvarea Greciei realizată de FMI şi Uniunea Europeană nu a făcut decât să amâne un deznodământ care oricum se va produce la un moment dat, astfel că măsura luată nu are un aspect constructiv. O intrare în incapacitate de plată ar fi însemnat o restructurare a datoriilor, iar pe termen lung s-ar fi produs o schimbare în bine la nivel de sistem, în sensul că pe viitor lumea ar fi mai atentă pe cine împrumută, fapt ce ar împiedica apariţia unei nou caz similar Greciei.

Acesta a ţinut să precizeze că Grecia este un caz nefericit, întrucât nu toate statele au posibilitatea Statelor Unite de a tipări bani şi de a se susşine singure. Acest lucru este evident în cazul Greciei, care este nevoită săă stea la mila instituţiilor financiare internaţionale pentru a depăşi situaţia dificilă.

SURSA: Le Temps