Cu o populaţie de 38,5 milioane de locuitori, Polonia a avut cea mai puternică creştere economică din Uniunea Europeană după izbucnirea crizei financiare în 2008 şi totodată singura ţară membră care a evitat recesiune. În plus, graţie fondurilor comunitare, Polonia a cheltuit peste 80 de miliarde de dolari pentru modernizarea infrastructurii în ultimii şase ani.

"Polonia a făcut progrese economice imense în ultimii 20 de ani', a declarat Roman Rewald, membru în consiliul director al Camerei de comerţ americane din Varşovia. 'Până acum investitorii străini preferau alte ţări din regiune însă Polonia a redus decalajul", a adăugat Roman Rewald.

Între 2009 şi 2012 Polonia a avut cea mai mare creştere a productivităţii muncii dintre cele 34 de ţări analizate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. În plus, salariu mediu lunar în Polonia este la o treime faţă de cel din Germania. Acest lucru i-a atras pe investitorii străini, precum Amazon.com, International Business Machines sau Procter & Gamble care au decis să-şi construiască centre de operaţiuni în Polonia.

De asemenea, graţie fondurilor comunitare, guvernul condus de premierul Donald Tusk a triplat suprafaţa autostrăzilor de la preluarea puterii în 2007. Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere a permis Poloniei să urce în clasamentul Bloomberg prin reducere costurilor cu transportul bunurilor, categorie la care Polonia se situează pe al doilea în regiune după Turcia.

Cu o populaţie egală cu cea a Cehiei, Ungariei şi României, Polonia se situează pe primul loc în ceea ce priveşte baza de consumatori potenţiali, care ţine cont de factori precum mărimea clasei mijlocii şi consumul gospodăriilor. În schimb, Polonia se situează la coada clasamentului în ceea ce priveşte timpul necesar pentru pornirea unei afaceri.

"'Birocraţia şi sistemul juridic complicat continuă să fie principalele probleme ale Poloniei. Investitorii sunt îngrijoraţi în principal de lungimea procedurilor juridice şi de modul arbitrar în care judecătorii interpretează legea", a declarat Rewald.

Bloomberg a identificat cele mai bune ţări pentru afaceri pe baza a şase factori, incluzând gradul de integrare economică, costul înfiinţării unei afaceri, costurile cu mâna de lucru şi materialele, precum şi costul cu transportul bunurilor.AGERPRES