Răsturnare totală de situație! Adevărul despre varianta Omicron: Nu avem motive de panică reală
Noua tulpină a determinat mai multe țări din Europa să interzică accesul călătorilor care vin din Africa de Sud și care nu sunt cetățeni ai țării ale cărei granițe încearcă să treacă, fiind îngrijorați de faptul că varianta Omicron s-ar putea răspândi.
Pe fondul apariției noii variante, Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, a explicat că tulpina Omicron nu prezintă motive reale de îngrijorare. Aceasta mai spune că datele existente arată că noua tulpină nu provoacă forme severe de boală și că încă nu există date îngrijorătoare despre transmisibilitatea acesteia.
De altfel, Ioana Stăncel a mai declarat că o problemă adevărată ar putea fi reprezentată de capacitatea testelor rapide de a depista tulpina și de a indica dacă o persoană este sau nu infectată cu această variantă. Tot la capitolul testare, expertul în politici de sănătate publică spune că testul PCR poate depista această nouă tulpină.
În plus, Ioana Stăncel spune că în ceea ce privește secvențierea acestei tulpini în România, primele rezultate vor fi negative, în timp ce rezultatele pozitive vor fi la cazurile din import, de la persoane venite din Africa de Sud sau din marile aeroporturi europene.
„Nu cred că nu avem motive de panică reală, avem motive de îngrijorare, de preocupare pentru că din datele pe care le avem până acum, din studiile care au fost efectuate s-a observat că tulpina nu este nici mai patogenă respectiv nu dă forme critice mai severe şi deocamdată nu avem date îngrijorătoare în privinţa creşterii transmisibilităţii.
Nu trebuie să intrăm în panică, este doar o nouă tulpină şi preocuparea vine din faptul că va pune probleme probabil privind diagnosticul, deocamdată OMS a constatat că testele PCR folosite recunosc această nouă tulpină şi deocamdată se studiază, încă nu avem date certe privind celelalte tipuri de teste dacă recunosc tulpina, mai ales testele antigen. Aici avem o îngrijorare foarte mare pentru că dacă testele rapide, fie cele din exudat, fie cele din salivă nu recunosc această tulpină atunci nu putem izola la timp persoanele care sunt pozitive şi nu se poate interveni terapeutic pentru tratarea lor la timp.
Şi de aici vom avea o creştere foarte mare a cazurilor, vom avea focare şi va interveni răspândirea aceasta nelimitată, necontrolată”, a declarat expertul.
OMS spune că tulpina Omicron prezintă un risc foarte ridicat la nivel mondial
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a explicat că noua tulpină Covid-19, de proveniență africană, stârnește numeroase incertitudini legate de cât de periculoasă ar putea fi această nouă variantă pentru organismul uman, dar și cât de molipsitoare ar putea fi, potrivit France Presse.
De la descoperirea sa până în momentul actual, tulpina Omicron nu a cauzat nicio pierdere umană.
„Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces asociat variantei Omicron”, subliniază OMS într-un document tehnic publicat luni.
OMS recomandă autorităților sanitare din întreaga lume implementarea unor restricții noi pentru împiedicarea răspândirii noii tulpini Covid-19.
Probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel mondial este ridicată
OMS a declarat că mutațiile descoperite la nivel celural pot transforma tulpina Omicron într-un inamic puternic. Transformările ar putea determina o imunitate a virusului împotriva vaccinului anti-covid și, totodată, i-ar putea spori transmisibilitatea.
„Având în vedere mutaţiile care ar putea să confere un potenţial de ocolire a răspunsului imunitar şi, posibil, să ofere un avantaj în termeni de transmisibilitate, probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel mondial este ridicată.
În funcţie de aceste caracteristici, ar putea să existe vârfuri viitoare de COVID-19, cu potenţiale consecinţe severe în funcţie de diferiţi factori şi, în special, de locurile unde aceste vârfuri s-ar produce”, a explicat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Pfizer a anunțat apariția unei doze booster, specială pentru noua tulpină
Pfizer și BioNTech au anunțat că accelerează producerea unei noi doze de vaccin, specifică pentru tulpina Omicron, descoperită în Africa de Sud. Inițial, cele două companii au dorit să aștepte rezultatele studiului pentru a verifica dacă vaccinul care deja este pe piață răspunde favorabil la noua tulpină.
Pentru a câștiga mai mult timp, cele două companii au accelerat producerea noii doze, fără a mai aștepta rezultatele studiului, la fel cum au făcut și laboratoarele concurente.
Având în vedere că momentan nu se știe dacă vaccinurile actuale sunt eficiente împotriva tulpinii Omicron, Pfizer a anunțat că doza specifică pentru această variantă ca fi gata în 100 de zile.
Amintim că tehnologia ARN mesager, folosită de Pfizer şi BioNTech, permite adaptarea în câteva săptămâni a vaccinului acestei noi tulpini, însă este necesar ca producţia industrială să fie adaptată ulterior.