Vestea bombă a momentului vine de la OMS. Este cea mai așteptată informație despre COVID. Când se pune capăt pandemiei? La această întrebare au răspuns reprezentanții de la vârful Organizației Mondiale a Sănătății. Declarațiile care vizează toată suflarea globului au fost în cadrul unei ceremonii privind "Summitului mondial asupra sănătăţii".
Este cea mai importantă veste despre COVID. Cei de la OMS au venit cu răspunsul la întrebarea cea mai arzătoare legată de temutul virus. Când se va sfârși pandemia de COVID-19?
Toată această stare de in certidine și tensiune va lua sfârşit „când lumea va alege să-i pună capăt”. Asta pentru că, în acest moment, „toate instrumentele” sunt de acum disponibile pentru combaterea virusului. Declarația a fost făcută, duminică, de şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus,, potrivit France Presse. El a spus că sfârșitul pandemiei se află în mâinile noastre.
„Pandemia va lua sfârşit când lumea va alege să-i pună capăt, este în mâinile noastre, avem toate instrumentele care ne sunt necesare”, a comentat directorul general al OMS în cursul unei conferinţe la Berlin. Acesta a spus că îi pare rău că până în prezent „lumea nu a utilizat aceste instrumente cu înţelepciune”.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a ținut să puncteze că cu „aproape 50.000 de decese pe săptămână” în lume, „pandemia este departe de a se termina”. Şeful OMS a făcut aceste declarații în cursul ceremoniei de deschidere a „Summitului mondial asupra sănătăţii”, un eveniment anual care reuneşte profesionişti şi politicieni la Berlin.
Obiectivul OMS: Cât din populație trebuie să fie vaccinată
OMS şi-a stabilit ca obiectiv ca 40% din populaţia fiecărei ţări să fie vaccinată până la sfârşitul anului şi 70% până la mijlocul anului 2022. Tedros critică cu regularitate acapararea vaccinurilor anti-COVID de către ţările bogate.
„Obiectivul este de atins, însă doar dacă ţările şi companiile care controlează aprovizionarea îşi traduc declaraţiile în acţiuni”, a afirmat el la Berlin.
Potrivit acestuia, țările care au atins deja obiectivul de 40% – inclusiv toate ţările din G20 – trebuie să-şi cedeze locul în livrarea vaccinurilor dispozitivului internaţional Covax şi Fondului african pentru achiziţionarea vaccinurilor (Avat) înfiinţat de Uniunea Africană. Tedros a vorbit și despre producătorii de vaccinuri. În opinia sa, aceștia trebuie să împartăşească know-how-ul, tehnologia şi licenţele, precum şi să renunţe la drepturile de proprietate intelectuală.