Directorul general al grupului farmaceutic american, Pfizer, Albert Bourla, vine cu vești bune. Mai exact, potrivit acestuia, un medicament experimental produs de Pfizer pentru tratarea noului coronavirus încă de la primele simptome ale bolii ar putea fi disponibil la sfârşitul acestui an, transmite CNBC.
De menționat este faptul că, acesta a mai adăugat că studiul clinic pentru acest tip de medicament a început din luna marti și testează o nouă terapie antivirală pentru această boală. Trebuie subliniat și faptul că Pfizer este prima companie care a produs un vaccin anti-covid autorizat în SUA, deci sunt șanse mari ca și acest medicament să fie un real succes.
În ceea ce privește compoziția medicamentului, acesta face parte dintr-o clasă de medicamente numite inhibitori de protează şi acţionează prin inhibarea unei enzime pe care virusul trebuie să o multiplice în celulele umane. Pe lângă tratamentul în lucru anti-covid, inhibitorii de protează sunt utilizaţi pentru tratarea altor agenţi patogeni virali precum HIV şi hepatita C.
Medicamentul anti-Covid ar putea fi disponibil în acest an
Albert Bourla a mai adăugat că în cazul în care studiile vor merge bine, şi Administraţia pentru Medicamente şi Alimente (FDA) îl va aproba. Totodată, acesta a mai menționat că medicamentul ar putea fi distribuit în SUA până la sfârşitul anului, mai arată sursa citată.
Experții se arată încântați de noul medicament administrat pe cale orală, care în opinia acestora, ar fi extrem de important, în contextul în care pacienții îl pot folosi și în afara spitalelor. Totoată, aceștia mai menționează că speră că medicamentul va împiedica evoluţia bolii şi va preveni internarea în spital.
Medicamentul anti-covid nu este singurul proiect în derulare al Pfizer. Producătorul mai testează în prezent și vaccinul său la copii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 11 ani. Decizia acestuia vine în contextul în care, vaccinarea copiilor este crucială pentru a pune capăt pandemiei de coronavirus, spun oficialii din sectorul sănătăţii publicw şi experţii în boli infecţioase.
Amintim că la începutul acestei luni, compania a cerut FDA să îi extindă autorizaţia de vaccinare la adolescenţi cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, după ce s-a constatat într-un studiu clinic că vaccinul are o eficacitate de 100%.