Epidemiologul Molnar Geza susține că şi acest al doilea vârf va fi depăşit în maxim două săptămâni şi va începe fără nicio discuţie o scădere.
Totodată, acesta consideră că izolarea este un act medical, iar carantina unul administrativ, astfel, persoanele infectate trebuie izolate pentru a nu răspândi virusul.
„În momentul de faţă nu discutăm de o stare epidemică generală pe întreg teritoriu al ţării sau respectiv la întreaga populaţie a României. (…) Suntem la o redeşteptare a valului sau respectiv o revenire a valului, care, în momentul de faţă, circulă prin focare, pentru că jumătatea din cazuistica înregistrată în ultimele două săptămâni arată o creştere de 34%, după datele OMS. În cele 14 zile anterioare zilei de data de 9 iulie, am înregistrat o creştere de 38% şi indicele de reproducere este 1,1%, care nu este favorabilă.
Fără nicio discuţie, ar fi ideal să fim sub 1, dar nu este nici atât de prăpăstios, încât să ne facem alte gânduri decât aceea de a respecta fiecare individual mijloacele posibile de protecţie, pentru că aici nu există niciun tratament specific. Sunt optimist. Anticiparea mea este că şi acest al doilea vârf va fi depăşit în maxim două săptămâni şi va începe fără nicio discuţie o scădere”, a declarat Molnar Geza la Digi24.
Starea de urgență, o soluție?
Legat de starea d urgență, epidemiologul nu consideră că aceasta se mai impune să fie folosită în acest moment și că nu va scădea în niciun fel numărul de cazuri de infectare.
Totdatăm, acesta a mai precizat că cei 406 oameni infectaţi cu noul corornavirus care s-au externat ca urmare a lipsei măsurii legale de carantină ar mai putea genera încă peste 800 de cazuri în săptămâna următoare.
„Posibilitatea reintroducerii stării de urgenţă nu va rezolva mare lucru, în sensul evoluţiei cazuisticii şi înregistrării cazuisticii”, a mai spus Geza Molnar.
Sâmbătă, aproape 700 de alte noi cazuri au fost confirmate în ultimele 24 de ore, ducând bilanțul total la 32.079.