Valeriu Gheorghiță vine cu noi informații legate de evoluția pandemiei în România. Președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, a prezentat rezultatele campaniei de vaccinare după aproape două luni.

Cifrele arată optimist. Mai exact, potrivit acestuia, numărul de cazuri de infectare cu  COVID-19 în rândul grupurilor vaccinate a scăzut semnificativ, chiar dacă eficienţa vaccinului nu a fost de 100%.

„În urma analizei datelor din etapa 1 de vaccinare, adresată lucrătorilor din domeniul medical şi social, din cele aproximativ 250.000 de persoane eligibile, la data de 14 februarie 2021 sunt în evidenţele noastre vaccinate cu două doze 89.96% dintre acestea, respectiv 98,84% cu o singură doză.

În ceea ce priveşte impactul vaccinării în cadrul acestui grup, poate fi observată în ultimele patru săptămâni o scădere substanţială a ratei de incidenţă a cazurilor de COVID-19 cu peste 87,7%, ceea ce însemnă beneficii substanţiale în privinţa infecţiei cu Sars-Cov-2 în rândul lucrătorilor din sistemul medical şi social. Practic s-a înregistrat o reducerea a mediei cazurilor noi săptămânale de la aproximativ 500 de cazuri, la sub 50 de cazuri săptămânal”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță, despre beneficiile vaccinării

Totodată, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid a vorbit și despre beneficiile vaccinării în cazul persoanelor internate. El a mai precizat că situația este favorabilă din punct de vedere al reducerii riscului de apariție a noilor focare de covid în spitale, dar și în cadrul altor instituții.

În ceea ce priveşte beneficiile vaccinării persoanelor internate în centrele medicale şi rezidenţiale, din cele aproximativ 49.000 de persoane eligibile, care doresc să se vaccineze, incluzând şi personalul de îngrijire, până la data de 14 februarie au fost vaccinate cu două doze de vaccin 56,45% dintre acestea, respectiv, 86,67% cu o singură doză. În ceea ce priveşte impactul vaccinării, observăm o reducere cu peste 65% a numărului de cazuri de îmbolnăvire prin COVID-19 în ultimele patru săptămâni. Ceea ce ne plasează într-o situaţie favorabilă din punct de vedere al reducerii riscului de apariţie a focarelor în aceste centre”, a declarat Gheorghiţă.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea