Mai exact, potrivit reprezentantului României la OMS, în acest an, sezonul gripal ar putea începe mai târziu. Acest lucru se întâmplă în conetxtul măsurilor luate peste tot în lume împotriva Covid-19.
În general, sezonul gripal în emisfera sudică apare atunci când în emisfera nordică este vară, însă în acest an, în sezonul gripal din emisfera sudică, circulaţia virusului care provoacă gripa a fost anul acesta de 500 de ori mai mică decât în anii trecuţi.
Noile modificări l-au convins pe profesorul Rafila susține că în acest an, sezonul gripal ar putea începe în România mai tâziu, posibil chiar în decembrie, aceasta fiind singura parte bună a pandemiei de coronavirus.
„Ăsta este un lucru foarte bun pentru că, pe de o parte permite o bună pregătire a sezonului gripal, vaccinul se poate administra în integralitate, până la debutul sezonului, şi nu ne vom găsi în situaţia în care să facem campanie de vaccinare în plin sezon gripal”, spune prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.
Oamenii nu trebuie să renunțe la vaccin
În ceea ce privește vaccinarea antigripală, profesorul susțne că românii nu trebuie să neglijeze acest aspect și să se proteje atât pe ei cât și pe medici. Dacă cei mai mulți cetățeni aleg vaccinarea, acest lucru înseamnă mult mai puține cazuri de complicații de gripă în spitalele din țară.
„Asta nu înseamnă însă că oamenii nu trebuie să se vaccineze antigripal. În acest fel se protejează și îi protejează şi pe medici, pentru că vor avea de îngrijit mult mai puţine cazuri de complicaţii date de gripă.
Nu are niciun fel de conotaţie de descurajare a vaccinării, dimpotrivă, trebuie să fim precauţi şi să înţelegem că doar avem poate ceva mai mult timp la dispoziţie, să ne pregătim”, a mai adăugat Prof. Dr. Alexandru Rafila.
INQUAM Photos / Alexandru Prepelita