Într-un mesaj postat, miercuri, 26 octombrie, pe pagina sa de Facebook, deputatul PNL Ionuț Stroe a asigurat că viziunea PNL față de pensionarii din România este solidă, iar partidul cu siguranță își va onora promisiunile făcute.

„În anii în care a fost la guvernare, Partidul Național Liberal a fost consecvent în demersurile făcute pentru a sprijini pensionarii. Guvernul condus de PNL a crescut pensiile atât la 1 septembrie 2020, când punctul de pensie a crescut cu 14% (de la 1.265 lei la 1.442 lei), cât și la 1 ianuarie 2022, când a fost majorat punctul de pensie cu 10% (de la 1.442 lei la 1.586 lei).”, a asigurat Ionuț Stroe.

PNL: Pensionarii din România nu pot și nu trebuie să suporte efectele inflației!

„Totodată, pentru a veni în sprijinul pensionarilor afectați de creșterile de prețuri, guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă a acordat un sprijin financiar în luna ianuarie celor cu pensii mai mici sau egale cu 1600 de lei. Iar, în luna iulie, pensionarii cu venituri mai mici sau egale cu 2000 de lei au primit un alt sprijin financiar în valoare de 700 de lei.

În continuare, PNL consideră că pensiile trebuie să crească și căutăm soluțiile prin care această majorare să fie cât mai aproape de rata inflației, ținând cont și de limita în care poate fi sustenabilă de la bugetul de stat. Atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Nicolae Ciucă au spus foarte clar că pensionarii din România nu pot și nu trebuie să suporte efectele inflației.”, a explicat deputatul liberal.

Guvernul dorește înlocuirea plafonului de 9,4% din PIB

Mai mult decât atât, premierul Nicolae Ciucă a insistat pe înlocuirea plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii cu un alt mecanism de referință. Executivul României a trimis un comunicat de presă prin care informează că prim-ministrul Nicolae Ciucă a informat-o pe Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, cu privire la modificările pe care țara noastră le dorește în ceea ce privește procentul de pensii din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

În comunicat se mai arată că șeful Guvernului de la București dorește înlocuirea plafonului de 9,4% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru pensii cu un alt mecanism de referință.

„A arătat că Romania va insista și va continua discuțiile cu Comisia asupra jaloanelor legate de reforma sistemului de pensii, inclusiv pe înlocuirea plafonului de 9.4% din PIB cu un alt mecanism de referință, pe menținerea în rezervă a producției de energie bazată pe cărbune și pe ajustări ale unor proiecte de infrastructură de transport”, se precizează în comunicatul de presă respectiv.