Karl Nehammer, bucuros că se vor lua măsuri pentru protejarea granițelor României și Bulgariei
În cadrul Summitului UE care a avut loc în această săptămână, liderii statelor din blocul comunitar au stabilit noi măsuri pentru a reduce numărul imigranților care ajung pe teritoriul Uniunii Europene în mod ilegal.
În cadrul summitului, Karl Nehammer, cancelarul federal al Austriei, a discutat deschis cu oficialii românii și cu diplomații bulgari despre aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, anunțând că va derula proiecte comune cu București și Sofia pentru a combate fenomenul migrației ilegale din Europa.
Printre măsurile care vor fi implementate se vor număra montarea de camere de supraveghere și turnuri de pază cu supraveghere electronică la granița dintre Bulgaria și Turcia. Karl Nehammer a cerut și construirea unui gard la frontiera dintre Bulgaria cu Turcia, investiție evaluată la două miliarde de euro din bugetul UE, însă în textul declarației adoptate nu se face referire la această inițiativă.
În ciuda acestui fapt, Karl Nehammer și-a exprimat satisfacția în urma Summitului UE.
„Avem angajamentul că toate ţările situate la frontierele externe vor fi luate în considerare de Comisie atunci când va fi vorba de protejarea acestor frontiere externe. Avem angajamentul clar al Comisiei pentru a susține proiecte-pilot atât în Bulgaria, cât şi în România”, a declarat, vineri, oficialul austriac.
Josep Borrell atrage atenția asupra unei „Europe Fortăreață”
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri dimineață, finanțarea posibilă de „infrastructuri mobile şi fixe, vehicule cu camere de supraveghere, turnuri de pază cu supraveghere electronică”.
„Vom acţiona pentru a întări frontierele noastre externe şi a preveni migraţia ilegală”, a declarat ea, după ce s-a terminat Summitul UE.
La polul opus, Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, a avertizat în privinţa unei „Europe Fortăreaţă”.
Dezbaterea despre stoparea migrației ilegale din UE a avut loc în urma consemnării unui raport care arată că, anul trecut, numărul de sosiri ilegale în blocul comunitar a crescut cu 64%, iar numărul cererilor de azil a crescut cu aproape 50%. În plus, patru milioane de refugiați ucraineni au pătruns în UE, aspect care a pus sub presiune autoritățile europene.
De aceea, statele membre din UE au cerut Comisiei Europene să „finanțeze măsuri care să contribuie în mod direct la controlul frontierelor externe ale UE” și să „mobilizeze imediat fonduri europene substanţiale şi mijloace pentru a ajuta statele membre să îşi întărească capacităţile şi infrastructurile de protejare a frontierelor, mijloacele de supraveghere, mai ales aeriană, şi echipamentele”.