Cea mai bună veste din ultimii ani! OMS prevede sfârșitul pandemiei în Europa

Sursă: Dreamstime

Este cea mai bună veste din ultimi ani! OMS prevede deja sfârșitul pandemiei în Europa, în contextul în care rata de vaccinare este foarte mare pe continent și numeroase țări deja au început să renunțe la restricții chiar dacă au zeci de mii de cazuri.

Datorită vaccinării în număr extrem de mare în Europa şi a severităţii mai scăzute a variantei Omicron, continentul se află în prezent într-o „încetare a focului”. Acest lucru ar putea conduce la sfârşitul pandemiei de COVID-19, conform previziunilor făcute de directorul regional OMS pentru Europa, Hans Kluge.

OMS anunță sfârșitul pandemiei la finalul iernii

Astfel, conform ultimelor vești, odată cu sfârşitul iernii, „această perioadă de protecţie mai ridicată trebuie privită ca o «încetare a focului» care ne-ar putea aduce o pace durabilă”, a transmis Hans Kluge în cadrul unei conferinţe de presă.

Totuși, această situaţie poate continua doar dacă imunitatea este menţinută prin continuarea campaniilor de vaccinare şi monitorizarea noilor variante, a mai explicat acesta, îndemnând autorităţile sanitare să protejeze populaţiile cele mai vulnerabile, transmite Agerpres.

În cele 53 de state membre ale regiunii OMS Europa, dintre care unele sunt situate în Asia Centrală, numărul contaminărilor a crescut odată cu apariţia variantei Omicron care a devenit dominantă. Aproape 12 milioane de noi cazuri au fost înregistrate săptămâna trecută, conform datelor OMS, cel mai mare număr de la debutul pandemiei, în urmă cu doi ani.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că de săptămâna viitoare ar putea începe trendul descendent al pandemiei. Mai mult, ministrul a explicat că 50.000 de cutii de Molnupiravir pentru tratarea Covid-19 a sosit marți în România și speră ca numărul cazurilor care sunt complicate şi decesele să se reducă în perioada următoare.

OMS mai spune că a apărut o subtulpină a variantei Omicron

SubvariantaBA.2 a tulpinii Omicron a coronavirusului nu pare să fie mai gravă decât forma originală BA.1, a declarat un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății, conform Reuters. Ea a fost detectată în 57 de ţări, a mai transmis OMS.

De asemenea, vaccinurile continuă să ofere o protecție similară împotriva diferitelor forme de Omicron, a declarat dr. Boris Pavlin, din cadrul echipei de cercetare a COVID-19 a OMS, în cadrul unei ședințe de informare online.

Comentariile vin în contextul în care subvarianta BA.2 începe să înlocuiască subvarianta BA.1 „originală” mai frecventă a Omicron în țări precum Danemarca. Pe baza datelor din Danemarca, prima țară în care BA.2 a depășit BA.1, nu pare să existe nicio diferență în ceea ce privește gravitatea bolii, deși BA.2 are potențialul de a înlocui BA.1 la nivel global, a adăugat Pavlin.