Într-un interviu acordat pentru DC NEWS, medicul Adrian Marinescu a vorbit despre varianta Omicron a coronavirusului și totodată a venit cu un îndemn pentru români chiar înainte de sărbători. Întrebat ce îndemn are pentru români, medicul a făcut apel la calm.
El a subliniat faptul că în final pandemia de coronavirus va ajunge într-un punct de conviețuire, adăugând că anul 2022 va fi unul mai bun decât ultimii doi ani. Totodată, el a venit cu ipoteză neașteptată, conform căreia, există posibiltate ca „ varianta Omicron să reprezinte chiar acea variantă virală care să ne ajute să conviețuim”.
„Să rămână calmi și echilibrați, poate mai mult decât până acum pentru că pandemia, chiar dacă nu s-a încheiat, va ajunge și în punctul în care vom vorbi de conviețuire. Eu cred că anul 2022 va fi un an mai bun apropo de această cale de mijloc, între viața noastră de zi cu zi și pandemie și că poate varianta Omicron să reprezinte chiar acea variantă virală care să ne ajute să conviețuim. Exact ceea ce spuneam mai devreme, și atunci iarăși vom intra într-o normalitate de pandemie, cred că vom încerca să avem un fel de pseudo-normalitate în așa fel încât lucrurile să meargă mai departe”, a declarat Adrian Marinescu pentru sursa citată.
În ceea ce privește evoluția tulpinii Omicron, medicul susține că până acum se cunosc informații doar despre impactul acesteia asupra populației Africii, unde lucrurile sunt mult mai diferite decât în Europa. El a adăugat că încă este nevoie de analize pentru a vedea cât de periculoasă este, de fapt, tulpina, subliniind faptul că cel mai probabil de la anul din luna februarie vor începe discuțiile și în România, atunci când vor exista mai multe infectări.
Cât de periculoasă poate deveni varianta Omicron
„Cred că vorbim de contextul european, România nu face notă discordantă. Vorbim de o variantă virală care se transmite foarte ușor, din toate datele pe care le avem. Totuși, în general par a fi forme ușoare. Sigur că trebuie să vedem în viitorul apropiat cum va reacționa în mod concret populația Europei. Nu putem să ne raportăm doar la ceea ce știm din populația Africii pentru că lucrurile sunt diferite. Trebuie să fim atenți la ceea ce se va întâmpla concret la noi, în Europa.
În acest context vorbim despre o tulpină care se transmite extrem de ușor, ceea ce presupune prudență din partea noastră, cu lucrurile pe care deja le știm. Prudență din partea autorităților, apropo de limitarea cazurilor izolate și identificarea transmiterii comunitare accelerate, ceea ce este extrem de important și eu cred că în viitorul apropiat, până în sărbători nu se va întâmpla nimic notabil. Discuția va fi de la începutul anului viitor, probabil că undeva prin luna februarie, când vom avea mai multe infecții. Rămâne de văzut cum gestionam astfel încât să nu fie o presiune prea mare la nivelul spitalelor, lucru pe care l-am văzut destul de des de-a lungul pandemiei”, a adăugat Adrian Marinescu.
Întrebat dacă tulpina Omicron poate să se modifice și să devină mai periculoasă, medicul susține că există și această posibiltate, la fel cum s-a întâmplat și în cazul variantei Delta.
„Sigur că da, lucrul acesta este posibil, doar că am văzut că în momentul în care există o caracteristică clară, nu sunt schimbări majore, cel puțin nu într-un interval scurt de timp, adică și la varianta Delta, care a caracterizat valul 4, nu putem să spunem că au fost variante, cazuri izolate pot să fie, dar să discuți despre modificări importante ale acestei variante care într-adevăr să aibă un impact important, e puțin probabil”, a mai spus medicul.
Adrian Marinescu a mai adăugat că atât tulpina Omicron cât și restul de până acum reprezintă o metodă de imunizare, însă rolul medicilor este acela de a proteja persoanele vulnerabile care pot face forme severe și totodată protecția sistemului sanitar, care din cauza multitudinii de form grave se apropie de colaps.
„Cu siguranță că o metodă de imunizare naturală a reprezentat fiecare variantă virală, mai ales dacă s-a transmis ușor, doar că rolul nostru cred că este acela de a proteja persoanele vulnerabile de riscul de a face forme severe, lucru care s-a întâmplat pe toată perioada pandemiei. Că acum vor fi mai puține situații de forme severe, cu atât mai bine, dar pe noi ne interesează ca prin vaccinare să creștem imunizarea fără să expunem populația la riscul de a face complicații majore care să le pună viața în pericol”, a adăugat el.