Cea mai bună veste națională! Anunțul făcut de ministru în direct la TV. Se dă lege în România

Ministrul Energiei a vorbit duminică despre gazele naturale din Marea Neagră și a spus că țara noastră va începe extragerea acestora la finalul anului 2026 sau începutul anului 2027.

Când începe România exploatările de gaze naturale din Marea Neagră?

Simultan, ministrul Energiei a subliniat că România va începe să scoată gaze din zona Caragele – Buzău la începutul anului 2024. Totodată, Black Sea Oil & Gas va începe extragerea din perimetrul mai mic al mării chiar în acest an.

„Ce e importante că Legea (n.red. offshore) oferă același regim fiscal și pentru regimul onshore de adâncime, aici mă refer și la zona Caragele, perimetrul din Buzău unde a fost anunțată de Romgaz cea mai mare descoperire onshore de gaze naurale.

Acolo preconizăm să scoatem gazele într-un regim normal la începutul lui 2024, iar pentru Marea Neagră, pentru perimetrul Neptun, vorbim de a scoate, că lucrările vor începe anul viitor, gazele la finalul lui 2026 – începutul lui 2027.

Încă un lucru foarte important: în semestrul II al acestui an vom avea primele gaze din Marea Neagră scoase de cei de la Black Sea Oil & Gas din perimetrul mai mic, din perimetrul Ana din Marea Neagră. Deci vom începe în a doua jumătate a acestui an”, a declarat Virgil Popescu la B1 TV.

Rezultatul operațiunilor va fi o scădere semnificativă a prețurilor la gaze natural

În acest context, ministrul Energiei a explicat că rezultatul operațiunilor va fi o scădere semnificativă a prețurilor la gaze naturale iar statul va încasa 60% din profiturile rezultate din exploatări.

„Statul român, Guvernul, la propunerea Ministerului Energiei, poate să adopte o Hotărâre de Guvern care evident stabilește vânzarea cu prioritate a gazelor din perimetrele off shore și on shore de adâncime, perimetrele reglementate prin această lege, cu prioritate pe piața românească”, a explicat Popescu.

„Asigurăm independența energetică a României”

Anterior, Virgil Popescu a anunțat că noua lege offshore a fost depusă vineri, 15 aprilie, la Parlament.

„Gaze românești pentru români! Noua lege offshore a fost depusă astăzi la Parlament. Este foarte important că am reușit să avem susținerea unei majorități pentru o lege atât de importantă, care va fi adoptată în procedură de urgență.

Legea offshore a fost și este o prioritate pentru mine și colegii din PNL. În primul rând, prin modificările pe care le aducem la legea 256, aprobată în 2018, deblocăm investițiile și, astfel, asigurăm independența energetică a României și reducem dependența de gazul rusesc.

Stabilim un regim fiscal competitiv în așa fel încât împărțirea veniturilor să se facă într-un procent aproximativ de 60 % (statul român) – 40% (investitorul)

Un alt aspect extrem de important este următorul: legea asigură stabilitatea și predictibilitate legislativă pentru investitori în offshore în Marea Neagră, precum și în onshore de mare adâncime(exploatări pe uscat, de mare adâncime)!”, a informat ministrul.