Este anunţul dimineţii pentru toată România! Reprezentanţii Ministerului de Finanţe tocmai au dat marea veste. Ce a decis agenţia de rating Standard & Poor’s cu privire la ţara noastră?
Anunţ important pentru România! Standard & Poor’s reconfirmă ratingul suveran al ţării noastre și menține perspectiva stabilă
Agenția Standard & Poor’s a reconfirmat, vineri, 15 aprilie, ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută, precum și perspectiva stabilă.
Anunţul a fost făcut sâmbătă dimineaţă de către Ministerul de Finanţe de la Bucureşti.
În opinia agenției, ratingul României este susținut de statutul de membru al Uniunii Europene și accesul robust la finanțarea de pe piețele internaționale de capital.
În plus, cei de la Standard & Poor’s subliniază că riscurile generate de conflictul din Ucraina sunt atenuate de perspectiva absorbției unui volum important de fonduri europene (România fiind unul din principalii beneficiari ai fondurilor structurale prevăzute în Cadrul Multianual al UE și în Facilitatea de Redresare și Reziliență), precum și de dependența energetică scăzută a țării noastre față de gazele naturale și petrolul din Rusia.
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu: „Guvernul României aplică măsuri eficiente de contracarare a efectelor crizei energetice și a războiului din Ucraina.
N-o spunem doar noi, o spune și Standard & Poor’s, care confirmă ratingul de țară și gradul crescut de siguranță pentru investitori menținând perspectiva stabilă.”
Potrivit agenției, înregistrarea unei creșteri economice sustenabile cumulată cu reducerea deficitului fiscal al guvernului ar putea duce la consolidarea capacității productive a economiei României și pe cale de consecință la o posibilă acțiune de îmbunătățire a ratingului suveran al țării noastre.
În urmă cu o săptămână, Fitch confirma ratingul României la BBB-, cu perspectivă negativă
Reamintim că, în urmă cu o săptămână, Fitch Ratings confirma ratingul suveran al României la „BBB minus” cu perspectivă negativă. „BBB minus” este ultima notă din categoria „investment-grade” (recomandat pentru investiţii).
Fitch Ratings prevede o încetinire a creșterii economice în 2022, precum și un deficit bugetar mai mare decât cel prognozat.
Ratingul „BBB minus” acordat României este susţinut de apartenenţa la UE şi fluxurile de capital din UE, care sprijină investiţiile şi macrostabilitatea, de PIB-ul per capita și de indicatorii privind guvernanţa şi dezvoltarea umană, care sunt peste cele ale altor state care beneficiază de un rating din categoria „BBB”.
Însă acestea sunt contrabalansate de un deficit bugetar şi un deficit de cont curent mai ridicate comparativ cu deficitele altor ţări, cu performanţe scăzute privind consolidarea bugetară şi rigidităţi ridicate ale bugetului, şi o poziţie de debitor extern net relativ ridicată, potrivit comunicatului Fitch Ratings.
Fitch se aşteaptă la o încetinire a creşterii economiei la 2,1% în 2022 (de la 5,9% în 2021), reflectând în principal încetinirea consumului şi a exporturilor. Deşi Guvernul a adoptat unele măsuri pentru a compensa costurile mai ridicate cu energia, ele vor fi probabil insuficiente pentru a preveni o pierdere a puterii de cumpărare.
Fitch se aşteaptă ca investiţiile publice să ofere un impuls în semestrul doi din 2022, în linie cu o absorbţie mai ridicată a Cadrului financiar multianual 2014-2020 şi de la Fondul de redresare şi rezilienţă. În 2023, Agenţia se aşteaptă la o accelerare suplimentară a ritmului investiţiilor care, combinate cu ipoteza Fitch privind normalizarea comerţului extern şi a lanţurilor de aprovizionare, vor majora creşterea economiei la 4,8%.