Compania britanică Waitrose este cea care a decis să se concentreze pe acest aspect. Potrivit The Guardian, cea mai mare dorință a producătorilor a fost aceea de a stopa ochii roșii și lacrimile în timpul tăierii cepei.
Astfel, începând cu săptămâna viitoare, bucătăresele vor putea achiziționa o ceapă care să nu mai aibă aceste efecte secundare. Este vorba despre ceapa Sunion, o ceapă maronie, fără lacrimi și dulce”, care va putea fi găsită în magazinele sale.
De menționat este faptul că un astfel de aliment nu a fost atât de ușor de produs. Ceapa ”fără nicio lacrimă” a avut nevoie de 30 de ani pentru a ajunge la perfecție.
Mișcarea făcută de compania britanică nu este una întâmplătoare și vien după ce un alt lanț de magazine, John Lewis, a scos la vânzare „ochelari de protecție pentru ceapă” cu lentile anti-aburire pentru 23 de lire sterline.
Cât costă ceapa care nu provoacă lăcrimare
În ceea ce privește prețul noului produs, ceapa Sunion nu va fi pentru oricine. Potrivit The Guardian, un pachet care conține doar trei cepe costă 1,50 lire sterline (aproape 9 lei) – sau 50p (aproape 3 lei) o ceapă. Mai exact, acesta este de trei ori mai mare decât cea mai ieftină ceapă de marcă proprie a lui Waitrose.
Sursa citată mai precizează că drumul pentru a obține o ceapă fără lacrimi a fost una lungă, iar oamenii de știință din întreaga lume au lucrat la prototipuri de zeci de ani.
Trebuie menționat faptul că Sunions au fost lansate în SUA în urmă cu patru ani. Au ajuns anul trecut în Europa continentală, când marca a fost preluată de un număr de retaileri spanioli.
De menționat este faptul că lăcrimatul de la ceapă se datorează unei substanțe pe care o conține. Mai exact, în timpul tăierii, celulele se sparg și eliberează alinaza, o enzimă carcteristică, împreună cu un compus al sulfului.
Acesta din urmă suferă mai multe modificări, sub acţiunea alinazei, până când se transformă într-un compus volatil, ce ajunge la ochi în maxim 30 de secunde. În contextul în care această substanță are sulf în compoziție, ea irită ochii, iar în momentul în care atinge corneea, este resimțită și transmite un mesaj creierului. De aici apare și seazația de lăcrimat, pe care foarte multe bucătărese o suportă cu greu.