Aderarea României la Spațiul Schengen continuă să fie un subiect fierbinte pe agenda zilei. Politicienii analizează zi de zi cee ar trebui făcut, dar mai ales, ce greșeli s-au făcut în demersul de negociere al țării noastre. Marcel Ciolacu a ținut să puncteze de ce strategia abordată de România nu a fost una care să dea rezultatele dorite.
Marcel Ciolacu a explicat ce greșeli s-au făcut în demersul aderării României la Schengen. El a explicat de ce strategia adoptată de țara noastră nu a funcționat.
„S-au făcut greşeli în ceea ce privește aderarea României la spaţiul Schengen”, a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu.
El a explicat care au fost pașii eronați și de ce țara noastră nu a înregistrat un succes în demersul de aderare la spațiul de liberă circulație.
S-au făcut greșeli în ceea ce privește aderarea la spaţiul Schengen
„Să nu credeți cumva că românii nu ştiu adevărul şi românii nu ştiu exact ce s-a întâmplat şi cine este de vină. S-au făcut greșeli în ceea ce privește aderarea României la spaţiul Schengen.
Tot ce am construit şi abordarea pe care am avut-o în timpul negocierilor nu a fost cea corectă. Cum adera România la spaţiul Schengen când noi am intrat în şedinţa Consiliului JAI la pachet cu Bulgaria?”, a arătat liderul PSD.
El a oferit răspunsul și la întrebarea legată de şansele pe care le-ar fi avut România ca în Consiliul JAI să treacă prin vot.
„Să spunem că Austria ar fi votat. Olanda oricum anunţase public că votează împotriva Bulgariei (…). Pe urmă a anunţat şi Austria. (…)
Dacă ar fi rămas numai Olanda, oricum România nu ar fi intrat în Schengen”, a spus Ciolacu la postul tv Prima News.
Marcel Ciolacu speră într-o negociere cu Suedia şi Austria
Liderul PSD a ținut să arate că nu poate să fie cineva responsabil de deciziile Austriei. În opinia sa, strategia pe care ne-am făcut-o pentru aderarea la spațiul Schengen nu a fost o strategie care ne-a adus rezultatele pe care le așteptăm.
„Sperăm că în viitor… poate se reușește o negociere cu Suedia şi Austria până atunci, dar, din câte ştiu, mai sunt alegeri în Austria şi în aprilie. Este un timp foarte scurt, dar este foarte posibil să avem această decizie şi sub președinția Suediei. (…)
Nu poţi să întorci spatele Comisiei Europene şi deciziei Comisiei, a Parlamentului European… întorci spatele dintr-un interes pur electoral intern al tău. Atunci nu mai ai ce căuta în Europa, dacă nu respecți toţi partenerii”, a mai spus liderul social-democrat, Marcel Ciolacu.
Rareș Bogdan, demersuri pentru audierea cancelarului Austriei
Cu o zi în urmă, europarlamentarul PNL, Rareș Bogdan, a transmis că a făcut demersuri pentru audierea cancelarului Austriei, Karl Nehammer, și ministrului de Interne, Gerhard Karner.
El a solicitat președintelui EPP pentru Comisia LIBE să-i invite la audieri pe premierul și ministrul de Interne din Austria. Liberalul a precizat că, astfel, avem o nouă ocazie pentru a afla „de ce persistă discriminarea românilor” privind aderarea la Spațiul Schengen.