Varianta Omicron a băgat spaima în lumea întreagă, iar România nu este ferită de această nouă tulpină de coronavirus, au spus clar autorităţile.

Avem însă motive imediate de îngrijorare? Cunoscutul medic Adrian Marinescu, director medical al Institutul Național de Boli Infecțioase “Matei Balș” din Capitală, spune că nu.

Perioada Sărbătorilor de iarnă va fi una liniştită în acest an, afirmă medicul, iar situaţia s-ar putea schimba radical abia de la începutul anului viitor.

“Măsurile de prevenție sunt  individuale. Vom avea niste sărbători liniștite. Situația nu se va dezechilibra până la începutul anului viitor.

Să găsim calea de mijloc, măsurile de prevenție sunt necesare”, a declarat Adrian Marinescu, sâmbătă, pentru Realitatea Plus.

“Nu înseamnă că va fi mai agresiva, poate se va transmite mai ușor”

Medicul spune că Omicron nu va fi obligatoriu o variantă mai agresivă a virusului, însă s-ar putea transmite mult mai uşor. În schimb, el a lăudat OMS pentru reacţia promptă avută.

OMS “a reacționat prompt. Nu aș spune ca Europa e pusă pe jar, dar toată lumea este îngrijorată. Probabil că Omicron ne  va pune probleme în viitorul apropiat.

Nu înseamnă că va fi mai agresiva, poate se va transmite mai ușor. Vor fi măsuri restrictive sau mai bine spus de limitare a creșterilor cazurilor…, atunci când a apărut în China (coronavirusul – n.red.), acum în Africa de Sud.

Riscul este să se transmită accelerat. Ce facem prin secvențieri e ce facem acum în cazul sosirilor din Africa de Sud”, a mai declarat Marinescu.

În cât timp avem rezultatele pentru o suspiciune de infectare cu Omicron?

Medicul Adrian Marinescu a explicat şi procesul de secvenţiere şi în cât timp se obţin rezultatele.

“Dacă vorbim de cei veniţi din Africa de Sud, suspiciunea e mare. Dar şi la cei veniţi din Egipt… Secvenţierea se face în România de la începutul anului 2020.

La Matei Balș facem screeningul in 4-5 ore, etapa următoare este secvențierea. Dacă vezi ca nu are Delta, îți pui problema ca poate fi inclusiv Omicron. Și faci secvențiere, care durează câteva zile”, a explicat medicul.

Cât despre restricţiile ce trebuie impuse la graniţele României, el spune că nu doar Africa de Sud, ţara unde a fost depistată prima oară Omicron, trebuie ţinută sub observaţie strictă, ci întreg continentul african.

“Trebuie luate în calcul toate zonele. Chiar daca Africa de Sud este în zona roșie, tot continentul african ar fi de luat în calcul, pentru că toate cazurile izolate au dus la creșteri”, a mai precizat Adrian Marinescu.