Veste bună dată de un reputat medic epidemiolog din România!
Ne aflăm pe un trend descendent. Situaţia se va îmbunătăţi dramatic, dacă ritmul se menţine
Ţara noastră se află într-o perioadă de scădere accelerată a numărului zilnic de infectări, iar în jurul mijlocului lunii noiembrie, acest ritm ca scădea sub pragul de 5.000 de cazuri pe zi, afirmă Octavian Jurma într-o postare pe pagina sa de Facebook.
“Media mobilă la 7 zile a coborât sub pragul de 6.000 de cazuri pe zi pentru prima dată de la atingerea vârfului valului 4-Delta în 19 octombrie, la peste 18.000 de cazuri pe zi.
Ne apropiem așadar de vârful atins de valul 3 și săptămâna viitoare incidența națională va coborî probabil sub 3,5 la mie, care este pragul de sustenabilitate COVID-19 a sistemului medical din România.
La două săptămâni după depășirea acestui prag situația în spitale se va îmbunătăți dramatic DACĂ trendul descendent se menține”, a scris medicul şi cercetătorul pe pagina sa de socializare.
Pragul de 5.000 cazuri/zi – pragul de suportabilitate COVID-19 al spitalelor din România
Medicul mai explică pe Facebook şi de ce este foarte importantă scăderea numărului de cazuri sub pragul de 5.000/zi.
“Coborârea sub pragul de 5.000 de cazuri pe zi este importantă pentru că este pragul de suportabilitate COVID-19 al spitalelor din România.
La 2 săptămâni după coborârea sub acest nivel, deci la finalul lunii noiembrie, situația în spitale ve deveni suportabilă cu mai puțin de 1.500 de internări la ATI și numărul de decese va scădea la 200 de decese pe zi.
Înseamnă că luna noiembrie va fi caracterizată de contrastul dintre scăderea rapidă a numărului de cazuri noi și dramatismul de spitale și numărul crescut de decese”, afirmă medicul.
Veşti bune pentru decembrie! Cum va arăta situaţia în România înainte de Crăciun?
Există totuşi şi veşti bune pentru luna decembrie. Înainte de Sărbători, vom ajunge la circa 2.500 de cazuri pe zi, este de părere Octavian Jurma.
“Vestea bună este că până la începutul lunii decembrie vom coborî sub 5.000 de cazuri pe zi (3 la mie) şi probabil sub 2.500 de cazuri pe zi (1,5 la mie) înainte de sărbători”, mai scrie medicul în postarea sa.
“Dacă anarhia sanitară se va extinde în continuare, există un pericol real să ne împotmolim într-un platou la o incidență ridicată de peste 3.000 de cazuri pe zi sau chiar să revenim pe o pantă ascendentă în decembrie, cel târziu în ianuarie”, a subliniat totuşi acesta.