Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Claudiu Năsui a publicat declarațiile ministrului Muncii, referitoare la situația salarială din România. În acest context, el susține ideea ca românilor să nu le mai fie luat jumătate din salariu.
Potrivit acestuia, în locul terenurilor de fotbal și al programelor ”corupte”, ar fi mai bine ca românii să încaseze toți banii pe care îi muncesc. El susține că România nu este o țară săracă, ci a ajuns să fie, de fapt, ”sărăcită”.
„Suntem de acord. Nu le mai luați românilor jumătate din salariu. În loc să faceți terenuri de fotbal în pantă și programe corupte precum PNDL3 mai bine le lăsați românilor mai mult din munca lor. România nu e săracă, e sărăcită. Salariul minim brut trebuie să intre în buzunarul românilor”, a scris Claudiu Năsui.
În ceea ce privește declarațiile ministrului Muncii, Raluca Turcan, aceasta susținea în cursul zilei de vineri că motivul principal pentru care românii aleg să plece din țară nu este pentru că în România nu ar fi locuri de muncă, ci pentru că în general în străinătate joburile sunt mult mai bine plătite.
Salariul minim crește în 2022
„Românii preferă să plece în străinătate, într-o piaţă a muncii liberă, cu joburi mai bine plătite de foarte multe ori în străinătate şi aleg să plece în loc să caute un loc de muncă în ţară. În România sunt locuri de muncă, dar pentru a le ţinti avem nevoie de calificare şi de formare mult mai aplicate şi de asemenea de o interacţiune pe care încercăm să o simplificăm între angajaţi şi angajatori.
Dar nu mai puţin important este şi nivelul de salarizare pe care putem să-l asigurăm în România, pentru că motivul real pentru care românii aleg să plece de multe ori în străinătate este cel care ţine de nivelul veniturilor”, a afirmat Raluca Turcan.
Totodată, ea a subliniat faptul că din acest motiv, Guvenrul a iniţiat din timp dezbaterea privind creşterea salariului minim pe economie pentru anul viitor. Ministrul Muncii anunță că salariul minim urmează să crească de la data de 1 ianuarie 2022, cu 10%, ajungând la valoarea de 2.550 de lei.
„De aceea am iniţiat dezbaterea din timp a procedurii de majorare a salariului minim pe economie, şi aici vă mulţumesc dumneavoastră, celor din Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, că ne-aţi fost parteneri. Aţi fost parteneri alături de sindicate şi am încercat să stabilim un nivel care pentru dumneavoastră, ca reprezentanţi ai mediului de afaceri, părea mare, pentru sindicate părea acceptabil, iar pentru oameni poate că părea insuficient.
Dar cu toate acestea, într-un acord comun, am agreat ca de la începutul lui 1 ianuarie salariul minim să crească la un nivel de 2.550 de lei, cu o majorare a de 10% pe net, ceea ce pentru mulţi angajatori poate să reprezinte un efort greu de susţinut, şi pentru asta eu vă mulţumesc, în calitate de ministru al Muncii, că aţi acceptat un strigăt de ajutor care până la urmă şi noi ca autorităţi, dar şi dumneavoastră ca angajatori, l-aţi primit din partea celor care lucrează pentru dumneavoastră”, a spus Turcan.