Cea mai bună veste pentru românii care au credite în lei. Pentru prima oară în ultimele luni de zile, Indicele ROBOR la trei luni înregistrează o scădere ușoară, arată ultimele date publicate de BNR.
Cea mai bună veste pentru românii care au credite la bănci. Banca Naţională a României (BNR) a publicat noile valori înregistrate de Indicele ROBOR, iar cifrele arată cât se poate de optimist.
Conform sursei citate, în cea de a doua zi a acestei săptămâni, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a înregistrat prima scădere din ultima jumătate de an.
Mai exact, indicele a ajuns la 8% pe an astăzi, față de valoarea de 8,01% pe an, pe care a înregistrat-o luni, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Menționăm faptul că Indicele ROBOR la trei luni a crescut constant de la începutul anului și până prezent. La începutul acestui an, acesta era 3,02% pe an. Odată cu războiul declanșat de Rusia în Ucraina însă, valoarea aproape că s-a triplat.
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut marți
Amintim că ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei, arată BNR. Referitor la evoluţia ROBOR, aceasta este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.
Având în vedere faptul că inflația a tins niveluri record în ultimele luni de zile, acest lucru s-a reflectat și în valoare indicelui, aflat constant în creștere.
Referitor la Indicele ROBOR la 6 luni, care este utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, acesta a stagnat marți la 8,13% pe an.
Indicele ROBOR la 12 luni scade și el
De cealaltă parte însă, Indicele ROBOR la 12 luni a scăzut astăzi și a ajuns la 8,23% pe an, de la 8,24% pe an, luni.
În ceea ce privește indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), care este reglementat de OUG 19/2019, și care se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022, acesta este de 2,65% pe an, adică în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%.
Amintim că în luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă și care stabilește că IRCC este calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.