Cea mai bună veste pentru șoferii care au fost afectați de falimentul City Insurance. Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a întețit plata dosarelor de daună depuse de păgubiții City Insurance, iar sumele se ridică la milioane de lei. Vor fi însă suficienți banii?
O veste bună la început de an pentru toți cei afectați de falimentul City Insurance. Potrivit economica.net, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) grăbește ritmul de plată al dosarelor de daună depuse de despăgubiți. Astfel, la finalul anului 2021, la un total de 3.821 de dosare avizate pentru plată, cu o valoare totală de 22,5 milioane de lei.
Totodată, datele publicate de FGA mai arată că până la momentul actual se înregistraseră circa 60.000 de cereri de plată, ceea ce înseamnă că până acum s-au rezolvat aproximativ 6,6% din total, adică 3.821 de dosare în valoare de 22,5 milioane de euro.
Trebuie menționat faptul că acest lucru este posibil doar datorită unei modificări de legislație venite imediat după falimentul City Insurance. În cazul în care modificarea nu ar fi fost aprobată, până acum nici măcar un singur dosar nu ar fi putut intra la plată, iar păgubiții ar fi trebuit să aștepte mai mult timp.
O reacție în acest sens a avut-o Florin Pandele, vicepreședintele COTAR, organizație ai cărei membri se ocupă de adunarea a circa un sfert din totalul cererilor de daună de la FGA. Potrivit acestuia, este pentru prima dată când din zona pieței sau a supravegherii se văd motive de satisfacție.
El a mai subliniat faptul se bucură de modul în care FGA a reușit să gestioneze până în prezent falimentul societății City Insurance, care a fost o lovitură fără precedent în special pentru cei asigurați.
„În ultimii ani, piața de asigurări nu mi-a oferit niciun motiv de satisfacție și nici vreo dovadă de etică sau profesionalism, cu două excepții notabile: prima este modul în care FGA a reușit să gestioneze până în prezent extrem de complicatul faliment a societății City Insurance. Am avut nenumărate puncte de vedere diametral opuse cu FGA dar, recunosc, am avut niște parteneri de discuții bine pregătiți și orientați cu adevărat către soluționarea problemelor consumatorilor. Dacă ar trebui să dau o notă FGA-ului pentru activitatea de până acum, i-aș da nota 9, într-o piață de asigurări a repetenților”, a spus acesta.
Totodată, vicepreședintele COTAR a mai adăugat că în cazul în care FGA va continua să își păstreze o direcție bună, va ajunge să spele ”imaginea hidoasă a pieței de asigurări din România.
Cum va fi afectat interesul românilor asupra asigurărilor
Acesta a mai amintit că la nivelul COTAR, există acum 15.000 de dosare de daună scandente, care sunt neachitate, dar situația ar urma să fie rezolvată cât mai rapid posibil în acest an.
Oficialul a mai menționat că speră ca în anul 2022 curățenia de pe piața asigurărilor care a început de anul trecut să poată continua, iar milioanele de persoane care plătesc polițe de asigurare să aibă din nou încredere în această piață și în special și în ASF.
„Dacă FGA își va păstra buna direcție pe care se află în prezent, va spăla mult din imaginea hidoasă a pieței de asigurări din România. În al doilea rând, măsurile luate de președintele ASF în cursul anului trecut au reprezentat o altă surpriză plăcută si neașteptată .
Subliniez – Președintele ASF – întrucât restul consiliului ASF reprezintă pentru toată lumea simbolul pasivității și neputintei care au făcut posibile dezastre financiare cum este cel al City Insurance și a altui asigurător care, din păcate, are probleme și mai grave și o cotă importantă în piața RCA. Președintele ASF a făcut notă discordantă și a început asanarea pieței de asigurări, iar noi considerăm că ar trebui să o continue în același fel, cu același curaj și aceeași bună-credință manifestată până acum. Așteptăm publicarea rezultatelor auditului BSR al pieței de asigurări pentru a afla adevărata soliditate financiară a pieței de asigurări din România.
Reamintesc faptul că astăzi, la nivelul COTAR sunt aproximativ 15.000 de dosare de daună scadente și neachitate înca de către FGA, dar suntem optimiști că acestea se vor rezolva în decursul acestui an . Piața de asigurări din România este foarte departe de așteptările consumatorilor, dar poate fi disciplinată prin măsuri ferme cu toleranță zero pentru cei ce încalcă legea. Din păcate, astfel de măsuri au lipsit cu desăvârșire până la instalarea în funcție a domnului Nicu Marcu.
Concluzia este simplă: În 2022 trebuie continuată curățenia din piața de asigurări începută anul trecut. Cei 10.000.000 de Romani platitori de polițe de asigurare trebuie sa își recapete încrederea in piața de asigurari și mai ales in ASF!”, a spus Florin Pandele.
Are FGA suficienți bani pentru plata daunelor?
Trebuie menționat faptul că pentru FGA, falimentul City Insurance este una dintre cele mai mari provocări de până acum, în contextul în care firma cu 3 milioane de clienți doar pe RCA ajunsese să depășească dimensiunile Astra și Carpatica Asig la un loc, din toate punctele de vedere.
În ceea ce privește sumele care ar urma să fie plătite, economica.net a făcut un calcul în acest sens. Astfel, având în vedere media de 5.900 per dosar de până acum, FGA ar avea de plătit, pe ipoteza mai degrabă negativă în care vor veni 150.000 de cereri din cele circa 300.000 de dosare de la City Insurance, circa 880-885 de milioane de lei.
Pe de altă parte, ultimele date disponibile arată că FGA avea disponibilități de doar 610-615 milioane de lei, cu mult sub valoarea plăților care ar urma să fie făcute.
Totuși, în contextul în care plățile păgubiților ar urma să fie făcute în câțiva ani, iar fondul este alimentat cu aproximativ 100 de milioane de lei, calculele realizate de sursa citată arată că există o posibilă ajustare astfel încât sumele pentru coperirea daunelor totale să fie suficiente.