Transylvania Open WTA 250, turneul de tenis din Cluj-Napoca, desemnat cel mai bun turneu din lume la categoria sa timp de doi ani consecutivi, are acum locul său clar stabilit în circuitul WTA. Organizatorii au reușit să achiziționeze o licență care va asigura continuitatea evenimentului.
Transylvania Open intră în circuitul WTA
Turneul de tenis a avut primele trei ediții organizate în luna octombrie și cea mai recentă în luna februarie. Ei bine, de acum înainte, se va desfășura la începutul sezonului. Următoarea ediție va fi organizată în perioada 1-9 februarie 2025.
”Cu mare bucurie am anunţat oficial, la finalul turneului de tenis din acesta an, că de acum Transylvania Open are viitorul asigurat. Am arătat că dacă muncim pentru visele noastre putem să obţinem aproape orice. E o echipă care face asta dintr-o pasiune ieşită din comun. Aveam un vis: acela de a nu mai închiria licenţe, ci de a avea licenţa noastră şi de a ţine acest turneu, pe viaţă, acasă.
Şi acum am reuşit acest lucru. Locul în calendarul WTA va fi de acum în luna februarie, o poziţie mult mai avantajoasă faţă de cea de final de sezon. De aici încolo putem să construim liniştiţi şi să ne concentrăm strict pe calitatea evenimentului”, a declarat Patrick Ciorcilă, directorul Transylvania Open WTA 250.
Cea de-a patra ediție a fost câștigată de Karolina Pliskova
Cea de-a patra ediție a Transylvania Open s-a desfășurat în sala polivalentă BTarena din Cluj-Napoca, în perioada 3-11 februarie 2024. Meciurile s-au disputat în interior, pe suprafața de hard, pe cele două terenuri de tenis amenajate. Un total de 32 de jucătoare au concurat în turneul de simplu, iar 16 echipe în cel de dublu, pentru obținerea a 250 de puncte WTA și premii în valoare de 267,082 dolari.
Karolina Pliskova, fost lider mondial și vedetă a turneului din Cluj, a câștigat trofeul în acest an. În finală, tenismena din Republica Cehă a învins-o pe românca Ana Bogdan, a opta favorită a competiției.
Transylvania Open WTA 250 2024 a însemnat 9 zile de tenis, inclusiv două zile de calificări, cu meciuri desfășurate pe cele două terenuri de tenis amenajate în BT Arena. Jucătoarele au avut acces și la două terenuri de antrenament suplimentare. Pentru a crea cele două terenuri de joc, au fost necesare lucrări speciale de logistică, inclusiv montarea a 3000 de metri pătrați de cortină fonoabsorbantă și ignifugă în sala polivalentă. Organizarea turneului a implicat o echipă de aproape 1000 de persoane, iar bugetul a fost de 1,5 milioane de euro.
Nicio româncă nu a câștigat turneul până acum
Până acum, nicio româncă nu a ridicat deasupra capului trofeul Transylvania Open. Ana Bogdan este a treia jucătoare română care a ajuns în finala Transylvania Open. În anii precedenți, Simona Halep a atins finala în 2021, iar Gabriela Ruse în 2023. Cu toate acestea, niciuna dintre ele nu a reușit să câștige trofeul principal. Mai multe puteți citi aici.