Ministrul interimar al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a aflat într-o vizită oficială de două zile la Washington D.C., pe 8 şi 9 noiembrie.
Bogdan Aurescu, discuţii cu secretarul american pentru Securitate Internă în vederea eliminării vizelor
Cu această ocazie, şeful diplomaţiei din România a discutat cu secretarul pentru Securitate Internă al SUA, Alejandro Mayorkas, despre Programul Visa Waiver şi momentul în care românii vor putea intra, în sfârşit, fără vize în Statele Unite.
România mai are un singur criteriu de îndeplinit pentru includerea în Visa Waiver, respectiv reducerea ratei de refuz a vizelor pentru SUA.
Cei doi oficiali au stabilit o campanie comună pentru reducerea ratei de refuz a vizelor sub 3%.
“Ministrul Bogdan Aurescu și secretarul de stat Mayorkas au agreat intensificarea dialogului bilateral, atât la București, cât și la Washington, de o manieră care să permită înregistrarea de progrese concrete în ceea ce privește includerea țării noastre în Programul Visa Waiver.
În acest scop, a fost convenit ca grupul de lucru bilateral pe acest subiect să aibă reuniuni mai frecvente pe componentele dosarului”, a transmis Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE).
România şi alte trei ţări sunt avute în vedere pentru includerea în Visa Waiver
Includerea României în programul privind vizele reprezintă o prioritate pentru SUA, iar secretarul Mayorkas a transmis, marţi, că va “coopera îndeaproape cu partea română pentru obținerea de progrese în acest dosar, fiind necesar un efort comun, de ambele părți, în acest sens”.
În plus, ministrul Bogdan Aurescu a salutat declaraţia făcută de secretarul Alejandro Mayorkas pe 26 octombrie, anul acesta, în legătură cu faptul că România este avută în vedere pentru includerea în Programul Visa Waiver.
Ministrul român al Afacerilor Externe a subliniat din nou interesul foarte mare al părţii române de a stabili şi implementa o foaie de parcurs şi de a continua în mod regulat discuţiile aplicate în scopul clarificării setului de motive care au stat la baza respingerii, în ultimii ani, a cererilor de viză ale cetăţenilor români, ducând la o rată de refuz în jurul valorii de 10% în anul fiscal american 2020.
Toate aceste detalii vor duce la o campanie publică comună de conştientizare cât mai bună, în vederea reducerii ratei de refuz în cadrul Visa Waiver.
40 de ţări sunt incluse, în prezent, în programul SUA de renunţare la obligativitatea vizelor. Patru noi ţări (România, Israel, Cipru şi Bulgaria) sunt luate în considerare pentru adăugarea la Programul Visa Waiver. Este vorba despre deplasarea în SUA fără viză pentru o şedere de până la 90 de zile.