De la declanșarea războiului din Ucraina și până în prezent, Occidentul a impus nenumărate sancțiuni Rusiei, iar cea mai recentă vizează petrolul rusesc. În ciuda acestui lucru însă, se pare că alte țări devin interesate de astfel de achiziții.

Potrivit Business Insider, deși Rusia a fost cea care a declanșat războiul din Ucraina și a generat o criză fără precedent a cerealelor, Africa de Sud a anunțat că are în plan să cumpere petrol din Rusia, astfel încât să ajute la combaterea inflaţiei energetice la nivel mondial.

Anunțul a fost făcut de ministrul sud-african al resurselor minerale şi al energiei, Gwede Mantashe, care este de părere că Africa de Sud trebuie să profite de prețurile mici.

Africa de Sud dorește să achiziționeze petrol rusesc

„Ar trebui să luăm în considerare importul de ţiţei din Rusia la un preţ scăzut”, a declarat ministrul sud-african al resurselor minerale şi al energiei, Gwede Mantashe, la o dezbatere parlamentară, potrivit Reuters.

Menționăm că Africa de Sud este și ea una dintre țările care se confruntă cu o creștere a inflației fără precedent. Începând cu luna aprilie, prețurile de consum au crescut cu 5,9%, față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, preţurile combustibililor „au continuat să provoace dureri în aprilie 2022” şi au fost cu 29,2% mai mari decât în ​​urmă cu un an, potrivit Statistics South Africa.

Un raport publicat recent de Bloomberg arată că Africa de Sud importă aproximativ 60% din necesarul de combustibil. Sursa citată mai arată și că statul cumpără petrol în primul rând din ţările OPEC, inclusiv Nigeria şi Arabia Saudită.

Referitor la situația în care se află Rusia, înainte de declanșarea războiului din Ucraina, țara condusă de Vladimir Putin era unul dintre cei mai mari exportatori de ţiţei din lume, fiind al treilea producător ca mărime, după Statele Unite şi Arabia Saudită.

Rusia depășește sancțiunile impuse de Occident

În urma invaziei însă, cei mai valoroși clienți ai Rusiei, inclusiv Uniunea Europeană s-au retras. În acest sens, Rusia este nevoită să îşi reorienteze exportul de gaze şi petrol către noi cumpărători, precum China şi India.

În ceea ce privește relația dintre Rusia și Africa de Sud, țara a fost una dintre puținele s-a abţinut de la votul Organizaţiei Naţiunilor Unite în martie, care condamna Rusia pentru războiul din Ucraina.

În același timp, luna trecută, preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a declarat că „ţările din apropiere” au fost grav afectate de sancţiunile împotriva Rusiei, scria Reuters.

Menționăm faptul că în ciuda sancțiunilor impuse de occident, războiul din Ucraina continuă să fie alimentat de țările care achiziționează petrol rusesc. În acest sens, veniturile Rusiei au crescut în luna mai cu 11%, semn că țara condusă de Vladimir Putin nu este deloc afectat la momentul actual.