Analiza statistică a aproximativ 2,8 milioane de mostre pozitive de coronavirus din Africa de Sud, dintre care 35.670 au fost suspectate a fi reinfecții, i-a determinat pe cercetători să tragă concluzia că mutațiile Omicron au o „capacitate substanțială de a se sustrage imunității date de infecția anterioară”, arată washingtonpost.com.
Oamenii de știință spun că reinfecția oferă o explicație parțială a modului în care noua variantă s-a răspândit. Riscul crescut de a fi reinfectat este „temporal în concordanță cu apariția variantei Omicron în Africa de Sud”, au descoperit cercetătorii.
Vaccinurile pot oferi în continuare cea mai eficientă protecție împotriva formelor severe
Întrebările cu privire la nivelul de protecție pe care îl oferă vaccinurile împotriva noii variante rămân fără răspuns, deoarece oamenii de știință nu au avut acces la datele de imunizare. Juliet Pulliam, un epidemiolog din Africa de Sud și unul dintre autorii studiului, susține însă că vaccinurile pot oferi în continuare cea mai eficientă protecție împotriva formelor severe ale bolii și a deceselor.
Omicron poate duce la mai multe reinfecții
”Este important de știut că Omicron poate duce la mai multe reinfecții”, a scris Pulliam pe Twitter. Imunitatea dobândită de la infecția anterioară a fost esențială pentru a ajuta țări precum Africa de Sud și Botswana, care au rate de vaccinare relativ scăzute, să gestioneze pandemia.
„Prioritatea cea mai urgentă acum este să cuantificăm amploarea Omicron, atât pentru imunitatea naturală, cât și pentru cea derivată din vaccin, precum și transmisibilitatea acesteia în raport cu alte variante și impactul asupra severității bolii”, a spus Harry Moultrie, expert în boli infecțioase.
Omicron a depășit alte variante ale virusului
Este deja cunoscut că ale variante ale Covid-19 provoacă reinfecții: mai mulți pacienți reinfectați cu varianta Beta au fost identificați în Israel la începutul acestui an. Dar cel mai recent studiu sugerează că riscul relativ de a se infecta din nou a rămas stabil în cazul altor variante.
Institutul Național pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud a declarat că Omicron a depășit alte variante de virus, în noiembrie, reprezentând 74% din genomurile secvențiate.
Anterior, varianta Delta fusese dominantă.
Numărul total de cazuri a crescut, de asemenea, rapid în ultimele trei zile. Primul pacient cunoscut reinfectat cu varianta de coronavirus din Africa de Sud este în stare critică, scrie Washington Post.