Actualul Executiv caută resurse financiare pentru creșterea pensiilor, salariilor și a alocațiilor, motiv pentru care la Ministerul Finanțelor Publice se discută despre majorarea anumitor taxe și impozite locale. De asemenea, s-a avut în vedere și majorarea taxelor pentru persoanele care dețin mai multe mașini sau terenuri.
Lovitură fără precedent pentru români! Noi scumpiri la orizont! Totul a ieșit la iveală
Având în vedere că este mare nevoie de bani pentru majorările promise, surse guvernamentale au declarat că la Ministerul Finanțelor se fac mai multe calcule care presupun majorarea impozitelor locale.
Sursele spun că este posibil ca primarii să poată crește impozitele pentru clădiri sau mașini chiar și de trei ori. Executivul i-a luat în calcul și pe cei care dețin mai multe proprietăți – cei care au două sau trei proprietăți riscă să plătească un impozit mai mare cu 20%.
Cu toate că Ministerul Finanțelor nu a dat niciun punct de vedere oficial, Executivul caută să facă rost de bani pentru a îndeplini promisiunile făcute, încadrându-se, în același timp, în deficitul asumat de 6,2 procente pentru anul viitor.
Noi taxe pentru români
Executivul a făcut o serie de anunțuri cu privire la majorările care vor avea loc începând de anul viitor, una dintre ele fiind majorarea contribuției la Pilonul II de pensie – dacă acum acesta este de 3,75%, până în anul 2024 acesta ar crește la 4,75%.
Planul Național de Redresare și Reziliere (PNRR) prevede o analiză a impozitelor locale. Întrebat la ce se referă această analiză, fostul ministrul al Finanțelor Publice, Dan Vîlceanu, a declarat că impozitele pe clădirile din orașele mari ar putea fi majorate.
De asemenea, Executivul a anunțat că pensionarii care au o pensie mai mare de 4.000 de lei vor fi nevoiți să plătească singuri contribuția de sănătate de 10 procente. Concret, majorarea pensiei de la începutul anului 2022 va fi anulată prin plata contribuției.
O nouă taxă pentru România
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a informat că membrii coaliției de guvernare continuă discuțiile despre taxa de solidaritate, dar șansele să fie implementată sunt mici. De asemenea, acesta consideră că România nu are nevoie de bani în plus, ci de o împărțire corespunzătoare a sumelor deja existente.
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, afirmă că taxa de solidaritate nu ar trebui implementată dacă ar exista o colectare inteligentă a TVA-ul în țara noastră. De asemenea, el nu consideră că 1% din cifra de afaceri ar reprezenta o pierdere semnificativă pentru companiile mari din România.
„Probabil că în acest moment nu va fi aplicată această taxă, dar vom încerca cu toții să gândim cu capetele noastre și să vedem dacă 1% din cifra de afaceri este chiar așa înrobitor cum spun unii liberali, că va distruge afacerile marilor companii din România. În foarte multe țări europene, un înalt grad de civilizație și de democrație și economică există acest lucru”, a spus Vasile Dîncu.
De asemenea, social democratul a explicat că a discutat recent cu restul colegilor PSD, dar și cu Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, despre îmbunătățirea colectării TVA-ului pentru a nu fi nevoie de o taxare nouă.
„Vom încerca, anul acesta, prin factură electronică, prin digitalizare și prin formule mai simple legate de adunarea contribuțiilor și taxelor, să mărim colectarea și poate nu va fi nevoie de această taxă dacă vom mări colectarea. La colectarea de TVA suntem pe ultimul loc în Europa. Avem o gaură la TVA de 34%”, a spus Vasile Dîncu, vineri, la Digi24.
De asemenea, taxa de solidaritate nu este susținută nici de anumiți politicieni liberali, precum Florin Cîțu.